DEBAT:

EU’s klimapolitik skal gavne verden og Østjylland

Daniel Toft Jakobsen, medlem af Folketinget (S) Niels Fuglsang, mulig spidskandidat i Region Midtjylland til Europa-Parlamentet (S)

Verden har brug for, at vi skifter kul og olie ud med grøn energi. Vi kan hverken regne med Donald Trump eller Vladimir Putin. Derfor må EU gå forrest. Og lige her i Midt- og Østjylland udvikles den teknologi, som EU kan bruge til at skabe forandringen.

Vi er som samfund på vej mod en klimakatastrofe, der skyldes, at vores økonomi stadig er alt for afhængig af kul og olie. 2016 og 2017 er de to varmeste år nogensinde målt, siden man begyndte at måle den globale temperatur i 1880.

Hvis vi ikke ændrer kurs, ser fremtidsscenarierne dystre ud. I hvert fald hvis man spørger FN's klimapanel. Vi kan se frem til stigende vandstande, flere ekstreme vejrfænomener, vandmangel i store dele af verden, og derfor også 100 millioner af klimaflygtninge.

Derfor er der brug for handling nu. Her spiller EU en kernerolle som en af verdens største økonomier, der kan gå foran og vise vejen. Det har EU gjort før, da Kyoto-aftalen blev indgået i 1997. Men EU er faldet bagom dansen, og ambitionsniveauet for årene frem mod 2030 ligger langt under FN's anbefalinger for at holde klimaforandringerne i ro.

Der er behov for, at EU kommer tilbage i den grønne førertrøje. Teknologien til at skabe forandringen findes allerede. En stor del af den udvikles faktisk lige her i Østjylland. Danske Vestas udvikler nogle af verdens mest avancerede styresystemer til vindmøller i Hammel, mens vindmølleselskaber fra Tyskland, Spanien, Kina og Indien også har placeret afdelinger i Midtjylland. Når vindmølleselskaber fra hele verden placerer sig hos os, så er det fordi Midt- og Østjylland er i verdens absolutte elite, når det kommer til den viden og ekspertise inden for grøn energi, der her findes.

Hvis EU hæver målsætningerne for klimapolitikken, er det godt for verden. Det er også godt for vores arbejdspladser i Østjylland. Derfor er det bare med at komme i gang. Det kæmper Socialdemokratiet for i Europa.

Publiceret 11 April 2018 15:30