DEBAT:

Den kommunale sparegris er ved at briste

Bo Berger, Gl. Voldbyvej 1, 8450 Hammel. Medlem af Venstre Favrskov

Resultatet for Favrskov Kommunes økonomi i 2017 ligger nu klar. Og der fremvises igen så stort et overskud, at den kommunale sparegris står til at skulle udvides, for ikke at briste. 

Favrskov Kommune har nu en gennemsnitlig kassebeholdning på 379 millioner kroner. Det svarer til hele 13.800 kroner pr. husstand. Et meget stort beløb for en kommune af Favrskovs størrelse.

Overskuddet for 2017 endte på 89,9 millioner kroner. Det betyder, at hver husstand i Favrskov Kommune, gennemsnitligt har indbetalt 4.425 kroner mere i skat i 2017, end kommunen har behov for.

Overskuddet er stik imod intentionerne fra byrådet. Det havde nemlig budgetteret med et resultat, der ville ende omkring nul. Udviklingen med overskud der er betydeligt større end budgetteret, har stået på i flere år. Og derfor bør skatten nu sættes ned i Favrskov Kommune. Det er nemlig ikke meningen, at Favrskov Kommune skal inddrive borgernes penge, til opsparing i den kommunale kasse.

Jeg vil derfor foreslå, at man ved budgetforhandlingerne for 2019 arbejder for, at den kommunale skatteprocent nedsættes fra 25,7 procent, som den er i dag, til 24,7 procent fremover.

Havde byrådet nedsat skatten med 1 procentpoint sidste år, ville overskuddet have været på 13,9 millioner kroner, i stedet for på 89,9 millioner kroner, som det endte med. Og borgerne i Favrskov Kommune ville dermed i gennemsnit have haft 3.780 kroner mere pr. husstand at gøre godt med.

Publiceret 18 April 2018 15:00