Pamela Peede fra Chile er begejstret over den vilde engelske have ved Kollerup Gods. Foto: Kian Johansen

Pamela Peede fra Chile er begejstret over den vilde engelske have ved Kollerup Gods. Foto: Kian Johansen

FOTOS: International ros til Kollerups have

Pia Selchau-Mark på Kollerup Gods fik besøg af rose-eksperter fra hele verden

Af
Kian Johansen

"Fabulous", "Charming", "Amazing".

"Det er utroligt. Tænk at hun sådan kan holde sin have på den måde og hvilken kæmpeindsats," lyder det fra tyske Hans Rose og flere andre udlændinge.

Der var ros til godsejer Pia Sechau-Mark og haven på Kollerup Gods da en busfuld have-og rose-eksperter onsdag besøgte Hadsten.

Tyske gloser blander sig med spansk, amerikansk, engelsk, islandsk, hollandsk, sydafrikansk og canadisk. Selskabet har netop været i Claus Dalbys have og har blandt andet besøgt den kongelige have på Marselisborg slot, samt Haven i Hune. Og så til lille Hadsten.

Vild have i Hadsten

De deltager i den 18. Rose Convention, der i år afholdes i Danmark. Deltagerne er på tur rundt for at se nogle af de danske haver, og her er Pia Selchau-Marks vilde have i engelsk stil udvalgt. Og netop fordi den er så vild og alligevel gennemtænkt, så falder den i rose-eksperternes smag.

"Jeg gør en dyd ud af, at planterne vokser op igennem fliserne og at de selv skal styre det. Jeg sprøjter ikke og vil gerne være helt økologisk," fortæller hun de opmærksomt lyttende deltagere, inden de bliver vist rundt i haven, som hun holder med hjælp fra en enkelt medhjælper.

Det bliver til mange timers sidden på knæ for at fjerne ukrudt og på at holde haven, der undtagelsesvist åbnes for offentligheden, senest de lokale afdelinger af Dansk Haveselskab og Danmarks Naturfredningsforening.

Ydmyg og ihærdig

"Hun virker så ydmyg og det hele er gennemtænkt," mener canadiske Sanda Simic fra Vancouver, der er canadisk rose- ambassadør og dommer.

"Vi kan se, hvilket arbejde hun har lagt i det, og så helt alene. Det er 'fabulous', mener både Vivienne Black og Vanessa Davidson fra Sydafrika.

De tilføjer: "Du må endelig sige til hende, at det er en enestående have hun har. Hun har intet at være ydmyg over i den sammenhæng."

Også Pamela Peede fra Chile er begejstret.

Hun dufter henført til roserne foran godset, der ligger ret tæt på jernbanestrækningen mellem Hadsten og Hinnerup.

"Man kan dufte blomsternes oprindelse og finde det rette navn ved at dufte til dem, lidt ligesom med vin," forklarer hun på en blanding af engelsk, krydret med spanske gloser.

Rose opkaldt efter sig

Flere af deltagerne er professionelle havekendere og skriver bøger om det.

En af dem har netop fået opkaldt en rose efter sig , forklarer Pia Selchau-Mark, der lettet gør klar til at sige farvel til de mange havefolk.

"Det er helt vildt. Jeg har lige knyttet en masse kontakter og fået invitationer til at komme og besøge dem, og flere af dem fra Sydafrika har lovet, at de kommer og hjælper med at fjerne ukrudt," stråler Pia Selchau-Mark.

Det sidste er nok sagt mest i sjov, men det viser, at de internationale havekendere fuldt ud anerkender hendes måde at føre den engelsk inspirerede vilde have videre ved Kollerup Gods.

Hun gør klar til at modtage yderligere en busfuld have-kendere.

"Støvsuger du ikke lige inden du går, de kommer om en halv time," storsmiler hun til Lokalavisen Favrskovs journalist.

Publiceret 27 June 2018 14:45