Lotte Strøier lærte at svømme i en swimmingpool i Hammel. I 20 år har hun siddet i bestyrelsen for Hammel GF Svømning.

Lotte Strøier lærte at svømme i en swimmingpool i Hammel. I 20 år har hun siddet i bestyrelsen for Hammel GF Svømning.

Et afbud startede et liv med svømning

Lotte Strøier var i 1989 på sit første svømmetrænerkursus, og nu næsten 30 år efter er hun stadig aktiv i Hammel GF Svømning

Af
Hanne Bliksted

HGF i 100 år Da Lotte Strøier i 1989 meldte sig til et kursus som svømmetræner, var alle pladser optaget.

Men hun kom med på et afbud, og det var starten på 29 års uafbrudt arbejde i Hammel GF Svømning.

Siden er det blevet til rigtig mange kurser, og foruden at være træner har hun i mere end 20 år siddet i bestyrelsen, de seneste otte år som formand, og hun tilbringer året rundt mange timer i svømmehallen.

”Der er en stor samhørighed i klubben, det er som en stor familie, hvor man føler sig hjemme. Det er som at komme hjem,” siger hun om at træde ind gennem skydedørene til svømmehallen.

Da hun skal fortælle om sin bedste oplevelse i klubben, fortæller hun begejstret om sammenholdet og alt det gode ved en breddeklub.

Men set i det store perspektiv så var det afbudspladsen på trænerkurset, som er den bedste oplevelse, for det var her, det hele startede.

Benyttet swimmingpool

Lotte Strøier voksede op i Hammel og lærte at svømme hos Mary Kragh-Pedersen, hun og hendes mand, afdøde direktør for Jyske Bank Knud Kragh-Pedersen havde swimmingpool i haven ved deres villa på Urbakkevej, og her lærte mange Hammel-børn at svømme.

”Da mine forældre købte sommerhus på Mols, nød jeg at svømme sammen med min far, og det gik op for mig, at det er vigtigt at kunne svømme. Derfor meldte jeg mig til trænerkurset i 1989. Det var to år før Hammel Svømmehal åbnede, i mellemtiden kørte vi hver uge til Ans Svømmehal for at undervise folk fra Hammel,” fortæller hun.

”Ved at hjælpe med at lære børn at svømme, håbede jeg at kunne gøre en forskel, fordi forskning viser, at svømning ikke kun forbedrer motorikken, men også muligheden for indlæring,” tilføjer hun.

”Da mine sønner gik i folkeskolen, var jeg medlem af skolebestyrelsen. Mine mærkesager var, at børn skal have lært at svømme og have lært førstehjælp, før de forlader folkeskolen. Jeg har set flere større børn, som ikke kunne svømme, og de måtte starte med at have svømmevinger på, og det er ikke sjovt, når man går i 5. eller 6. klasse”, siger hun.

70 trænere

Lotte Strøier har været med i Hammel GF Svømning så længe, at hun nu underviser børn, hvis forældre gik til svømning hos hende, da de var børn.

Hun har undervist alle aldersklasser på nær babyhold, og hun glæder sig over en god og trofast trænerstab på omkring 70 personer, hvor af en del har været med i 20-25 år og enkelte helt fra starten.

En tredjedel af trænerne er børn. Som noget nyt indførte klubben for nogle år siden konceptet ’hyggetanter- og onkler’ - det er børn mellem 10 og 13 år, som ’hygger’ og hjælper på børneholdene og dermed har et godt grundlag, når de kan blive ’rigtige’ hjælpetrænere som 13-årige.

Svømmeafdelingen er den største afdeling i Hammel GF.

I sæson 2017/2018 var der rekord med 1.100 personer meldt til svømning, nogle deltog i en hel sæson, mens andre var på kortere forløb. Gennemsnittet for en sæson - fra september til maj, de seneste 10 år er mellem 875 og 1025 kursister.

”Der er rigtig mange tilbud til folk, derfor er vi nødt til at udbyde det, som efterspørges. Det er blandt andet kortere undervisningssæsoner på nogle hold, længere træningstid på andre og ’køb’ af plads fra gang til gang,” siger Lotte Strøier.

Hun glæder sig over et godt samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, som gennem ti år med stor succes har tilbudt svømning for brystopererede og nu også tilbyder genoptræning efter et kræftforløb.

Idræt på tværs

Fra næste sæson tilbyder svømmeafdelingen i samarbejde med Hammel Idrætscenter, HIC, pladser på forskellige hold, som man kan købe gennem sit medlemskort i HIC.

”Det er en ny form for idræt på tværs af udbydere i et multifunktionelt idrætscenter, det kan kun blive en succes. Vi har også samarbejdet en del med Integration Favrskov, da mange af de migranter, som bor i Favrskov, har svømning og fodbold som deres nationalsport. Det er en lærerig proces og en øjenåbner. Det har givet nye venskaber, medlemmer og trænere. Når vi breder vores arme ud, ja så får vi dobbelt igen,” siger Lotte Strøier.

Til svømmeafdelingen hører også konkurrenceafdelingen Hammel GF Dolphins med omkring 60 medlemmer fordelt på præ-, talent-, og konkurrencehold.

Deres træning bærer præg af, at de opnår gode resultater til stævner og hver gang forbedrer deres egne personlige rekorder. Dolphins blev nr. tre ved klubmesterskaberne i DGI i sæsonen 2017-2018.

Serie om Hammel GF

    Hammel GF kan fejre 100 års jubilæum, derfor bringer Lokalavisen Favrskov en artikelserie med en person fra hver af de 11 afdelinger, som fortæller om sin bedste oplevelse i Hammel GF.

    Fra HGF til stjerne. Serien omfatter også interviews med idrætsfolk, som har formået at komme videre ud i verden fra Hammel GF.

Publiceret 07 July 2018 08:00