Mosekonen står i dag hjemme i Kjeld Pedersens indkørsel. Foto: Anette Bonde

Mosekonen står i dag hjemme i Kjeld Pedersens indkørsel. Foto: Anette Bonde

Sten: En historie om Kjeld og mosekonen

Kjeld Pedersens otium har været fyldt af sten

Af
Anette Bonde

Ét af de værker ved udstillingerne Stones by the River i Hadsten, som mange nok stadig husker, er Mosekonen. En trivelig kone på cirka 1800 kilo med tørklæde og knappet frakke. Ophavsmand til værket er Kjeld Pedersen, Hadsten.

”Hun blev jo lavet til Stones by the River. Derfor kom hun til at se sådan ud, en mosekone, udstillet ved siden af Lilleåen.”

I dag står hun hjemme hos Kjeld Pedersen og byder velkommen i indkørslen tillige med flere andre af hans stenskulpturer.

Fascineret af sten

Kjeld Pedersen var i mange år fascineret af sten, inden han begyndte at arbejde med dem. Omkring år 2000 tog han på weekendkursus hos den lokale stenhugger Magnus Krogh Andersen, Haldum.

”Han var selvlært, og da jeg tog derfra, var jeg overbevist om, at det kunne jeg også godt finde ud af.”

Det var dog først, efter at han var blevet pensioneret i 2010, at han for alvor gik i gang. Kjeld Pedersen kom med i en stenslibergruppe i Egå, som han siden har mødtes med en gang ugentligt til gensidig inspiration.

”Det er hver torsdag, og den er simpelthen fredet.”

Kjeld Pedersen har netop været midtpunkt i et arrangement på Hadsten Bibliotek, hvor han fortalte om det at arbejde med sten.

Kjeld Pedersen har netop været midtpunkt i et arrangement på Hadsten Bibliotek, hvor han fortalte om det at arbejde med sten.

Stones by the River

Kjeld Pedersen var med i bestyrelsen bag ”Stones by the River”, og han var derved også med til at nedlægge foreningen ved den ekstraordinære generalforsamling i i februar i år. Han konstaterer nøgternt, at der ikke var andet at gøre – arbejdet med at skaffe pengene var simpelthen for opslidende for arrangørerne.

”Men den har da betydet meget for udstillerne – det at deres navne blev nævnt. Og for byen betød den besøg af utrolig mange mennesker. Mange kom jo langvejs fra.”

Stort værk på vej til Lyngaa

Mosekonen er den største skulptur, Kjeld Pedersen endnu har lavet. Men faktisk har han én færdigt, der er lige så stor. Den er lavet på bestilling af borgerforeningen i Lyngaa, og afsløres ved en passende lejlighed.

Lige nu er han i gang med et par fugle og en torso, som han former ud fra en nedlagt gravsten. Tidligere var det ikke tilladt at anvende disse gravsten til stenslibning, men det er der åbnet op for i dag.

Kjeld Pedersen bruger granit rester fra stenhuggere og sten fra grusgrave og marksten. Hvis han på sin vej ser en sten, som han kan se en mulig stenskulptur i, går han gerne hen og banker på hos ejeren og beder om at måtte give den nyt liv som stenskulptur.

Publiceret 20 October 2018 11:00