Flere opkøbte områder i Dommerparken bliver snart udlagt til etagebyggeri og tæt/lav bebyggelse. Det er et eksempel på, hvordan Favrskov byplanlægger og skaber vækst. På billedet ses det nye plejecenter i Hammel. Dronefoto: Michael Wulff

Flere opkøbte områder i Dommerparken bliver snart udlagt til etagebyggeri og tæt/lav bebyggelse. Det er et eksempel på, hvordan Favrskov byplanlægger og skaber vækst. På billedet ses det nye plejecenter i Hammel. Dronefoto: Michael Wulff

Fremtidens Favrskov:

Der bygges i højden

At bygge i højden i Favrskovs midtbyer er den nyeste tendens. 30-årig plan lægger rammerne for, hvor væksten kommer

Af
Kian Johansen

Fremtidens Favrskov Hvis du vil kigge med i krystalkuglen for Favrskov, så er planstrategien 'Fremtidens Favrskov 2030' et godt sted at begynde.

Og hvis du som udgangspunkt vil vide, hvor væksten kommer, eller fortsætter, så placer pegefingeren omkring rute 26 eller E45, for alle erfaringer peger på, at store transportveje, giver vækst.

For dig som borger kan det nogle gange virke tilfældigt, hvilke områder der nu lokalplanlægges.

Det er det ikke.

Kommunen estimerer og skønner hele tiden, hvornår man skal sætte gang i byggemodning, starte lokalplaner og opkøbe jord. Og hvor der er private tiltag i gang.

(Læs mere under grafikken)

Favrskov Kommunes befolkningsfremskrivning er en del af grundlaget blandt flere. Og faktisk rummer den også indlagte prognoser, hvor man indregner de nye boligområder i de enkelte bysamfund.

Tendensen i tiden, er at der er kamp om arealerne, derfor kigger kommunen meget på at bygge i højden og lave bynære boliger, det kaldes 'Fortætning i midtbyen'.

De største 11 byer får mest vækst

De nye boligområder kommer primært i de større byer; Hadsten, Hammel, Hinnerup og Ulstrup og de syv centerbyer; Søften, Foldby/Norring, Lading, Hadbjerg, Laurbjerg, Thorsø og Voldum.

Men kommunen har også fokus på landsbyerne. Her er planlægningen dog også styret af staten, der pålægger kommunerne kun at udbygge med et vist antal huse om året i landområder.

Parcelhuse er lokomotivet

Væksten i Favrskov er primært baseret på, at endnu flere fra især Århus flytter længere ud. Og her er det som oftest parcelhuse, kommunen lægger deres lid til. Både nybyggede og dem der er til salg.

For eksempel findes der en stor gruppe ældre mennesker, der har boet i deres huse siden 1970'erne med stor friværdi. De er på vej til at sælge og finde lejligheder, rækkehuse med eller uden have, eller andre alternativer.

Det bedste eksempel på en sådan planlægning, for at give dem alternativer er Dommerparken i Hammel, hvor der snart udlægges og sælges arealer, der kan bebygges i højden, eller som rækkehuse. Her har kommunen opkøbt store dele af området. På den måder er kommune med til at påvirke bosætningen.

Hinnerup og Hadsten ryger i højden

Den strategi bruger man også i høj grad i Hinnerup, hvor blandt andet den gamle Hinnerup Kro er revet ned og nu skal give plads til etageejendomme, mens Hadsten faktisk i forvejen har en del mulige bynære områder, hvor man kan bygge i højden.

I Hadsten skal kommunen snart i gang med en midtbyplan. Men det primære er faktisk at sikre mod oversvømmelser i Hadsten. For der er allerede en del grunde klar til bebyggelse.

Det kunne være området nord for hjørnet ved Kirkevej/Skanderborgvej, den tomme grund på Kirkevej 8, hvor den tidligere realskole nedbrændte for en del år siden, samt den nuværende pendlerparkeringsplads lige ved siden af broen på Skanderborgvej og overfor Sløjfen. Og så ligger der jo et kæmpe område syd for XL Byg Gadeberg, hvor der nu bygges brandstation. Her kan etableres over 300 parceller i de kommende 20-30 år.

Publiceret 14 November 2018 08:00