Bjarne Larsen og hustruen Lene siger farvel til de mange familier i Laurbjerg, familier, som de har hjulpet i flere generationer. Foto: Michael Wulff

Bjarne Larsen og hustruen Lene siger farvel til de mange familier i Laurbjerg, familier, som de har hjulpet i flere generationer. Foto: Michael Wulff

En 110 år lang lægehistorie slutter ved nytår

Praktiserende læge Bjarne Larsen i Laurbjerg går på pension og lukker klinikken 1. januar

Af
Michael Wulff

Den fine lægebolig på Sønder Alle i Laurbjerg vil efter nytår fortsat have lys i vinduerne. Men ejendommens beboere, praktiserende læge Bjarne Larsen og hans hustru, lægesekretær Lene Larsen, vil ikke længere kunne modtage patienter fra det lille landsbysamfund i Laurbjerg.

"Nej, desværre er denne form for praksis ikke længere tidssvarende," forklarer Bjarne Larsen over en kop kaffe i den fine stue lige bag lægens konsultation.

Han fyldte for kort tid siden 69 år og har besluttet, at nu skal tiden udfyldes med noget andet, end de ofte 50 timer lange arbejdsuger.

Lægebolig i 110 år

Bjarne og Lene Larsen har været i Laurbjerg i 33 år. De afløste læge John Coulthard, der nåede 31 år på posten som landsbylæge.

"Jeg mødte Coulthard, da jeg som ung 2. års lægestuderende fik et job på plejehjemmet Kildevang i Langå. Jeg var blevet gift, og havde fået to børn, så lidt penge kunne vi godt bruge," fortæller Larsen.

"På plejehjemmet fik jeg ansvaret for et medicinskab. Jeg afløste sygeplejersken, og når jeg så havde weekendvagt, og vi havde brug for en læge, så ringede vi efter Coulthard. Var det om natten, kunne han godt være svær at få ud af dynerne," husker Bjarne Larsen.

Det blev til mange gode snakke mellem Larsen og Coulthard, når sidstnævnte endelig nåede frem.

Bjarne Larsen begyndte at få interesse for sådan en landbylægepraksis. Han udvekslede telefonnummer med Coulthard.

"Så kunne han jo ringe, hvis han en dag ville stoppe. Dengang var der 20 ansøgere for hver lægepraksis, så det var ikke ligetil."

Vagt i ungpigeværelset

Lene og Bjarne flyttede senere til Grenaa, hvor de begge arbejdede på sygehuset. Tankerne om lægepraksis i Laurbjerg var slået ud af hovedet, da John Coulthard ringede og spurgte, om parret stadig var interesseret.

"Og så kom han og hans kone og besøgte os. 'Har du råd til det,' spurgte Coulthard. Ja, svarede jeg, men jeg havde ikke en klink. Min revisor sagde dog god for projektet, og så fik jeg en ganske god opbakning af Hadsten Bank," siger Bjarne Larsen, der lige pludselig måtte træde til, da Coulthard blev syg en weekend, hvor han havde vagten.

"Jeg tog til Laurbjerg og blev indlogeret i et ungpigeværelse, hvorfra jeg passede vagten den weekend."

Tango i den tredje alder

Fra nytår er det spontaniteten, der kan råde parret Larsen. Det har de ikke oplevet i mange år.

"Vi er jo danseinstruktører og underviser i tango. Jeg er også uddannet som dj i Kom-og-dans regi, og i foråret skal vi fire weekender til Svendborg, senere til Vejle og Esbjerg bare for at undervise og spille den rigtige musik til dans."

"Der er ingen vilde planer forude. Vi bliver boende her, og så glæder det mig, at vi får vores trinbræt her i Laurbjerg fra 2020/21. Det vil gøre det meget lettere for mine patienter at komme til lægehuset i Hadsten."

Publiceret 24 December 2018 10:00