Linda Thrane i sit værksted på Vadstedvej i Hammel. Her skal kronprinsesse Marys buket bindes, når den dygtige blomsterbinder har været på torvet hos leverandøren i Tilst tirsdag morgen for at udvælge de rigtige blomster.

Linda Thrane i sit værksted på Vadstedvej i Hammel. Her skal kronprinsesse Marys buket bindes, når den dygtige blomsterbinder har været på torvet hos leverandøren i Tilst tirsdag morgen for at udvælge de rigtige blomster. "Det bliver noget med forår," siger hun. Foto: Michael Wulff

"Kronprinsessen skal have en forårsbuket"

Linda Thrane skal levere den buket, som kronprinsesse Mary modtager onsdag i Hammel

Af
Michael Wulff

HAMMEL Fastnettelefonen ringede hos Thrane Design på Vadstedvej i Hammel:

”Vil du lave nogle store flotte dekorationer til en reception – og så en buket til kronprinsessen?”

Linda Thrane blev helt stille et øjeblik.

”Kan jeg det?” spurgte hun tilbage

”Ja, det kan du godt, det ved jeg,” lød stemmen fra Viborg.

Åbning af familiehus

Når kronprinsesse Mary onsdag 16. januar gæster Hammel for at indvie TrygFondens Familiehus ved Hammel Neurocenter, bliver hun modtaget med en buket skabt i blomsterværkstedet på Vadstedvej.

For 56-årige Linda Thrane sagde ja til den udfordring, som regionen bød hende.

Derfor er jeg taget på besøg hos den kreative person, som gennem 35 år har beskæftiget sig med noget helt andet end blomsterbinding.

”Ja, jeg har været ansat som plejer og uddannet samtaleterapeut i psykiatrien, heraf 17 år i Silkeborg og på Psykiatrisk Hospital i Risskov. Jeg har haft med mange unge misbrugere at gøre og brugt akupunktur, så de ikke havde behov for så mange sovepiller,” fortæller Linda Thrane, mens hun færdiggør en buket, der skal leveres samme aften.

”Jeg var rigtig glad for mit arbejde i psykiatrien, hvor det at have hjertet og relationer med til de mennesker, jeg arbejdede med, var det vigtigste.”

Orangeriet i baghaven til Linda Thrane og hendes mand, Kim Christensens, hjem. Her holder hun også kurser i blomster og dekorationer.

Orangeriet i baghaven til Linda Thrane og hendes mand, Kim Christensens, hjem. Her holder hun også kurser i blomster og dekorationer.

Haverne i Hammel

Linda Thrane har altid haft en kreativ åre løbende i sin krop. Og den skal udnyttes nu, hvor hun har sagt farvel til psykiatrien.

Hun er opvokset i Hammel, trådt sine børnesko i bedsteforældrenes store haver og kommet meget hos Rosa i Voldby.

”Så jeg har altid interesseret mig for planter og blomster. Og skulle det være, så var det nu, jeg skulle prøve at gå fuldtid med det.”

Ingen plan på forhånd

Normalt kontakter Region Midtjylland hende via mail, når der skal bestilles en eller anden buket eller dekoration til en nyudnævnt overlæge fx, så da stemmen fra Viborg lød i telefonen, troede hun først, at det var noget med hendes tidligere beskæftigelse at gøre.

Nu har hun vænnet sig til tanken om at skabe en buket til kronprinsessen.

”Men jeg har ikke lavet en plan. Kronprinsessen er jo så smuk i sig selv. Alt vil klæde hende, og jeg kan skrive med hoffet for at sikre mig, at hun ikke kommer i en gul kjole og jeg leverer en bordeauxfarvet buket. Det ville jo ikke gå,” siger Linda Thrane, mens vi bevæger os ned i hendes orangeri i baghaven.

”Men hun skal jo ikke have en stor vild brudebuket, men en lille buket, hun kan bære rundt på. Og jeg tænker, det skal være noget med forår, tulipaner og løgplanteblomster.”

På torvet tirsdag

Linda Thrane tager først tirsdag morgen til sin leverandør Proflora i Tilst for at udvælge blomsterne.

”Der er jeg hver tirsdag og torsdag. Kronprinsessens buket håndbinder jeg nok i løbet af tirsdagen, så den kan nå at trække vand. Og så bindes den op med silkebånd, så hun har noget at holde fast i.”

Publiceret 13 January 2019 10:27