Debat: Vi skal erhvervsrette 10. klasse-tilbuddet

Birgit Liin (V), Medlem af Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå

Debat Danmark kommer til at mangle faglært arbejdskraft, hvis ikke vi får flere unge til at søge ind på erhvervsuddannelserne.

Det nationale mål er, at 25 procent af de unge skal søge en erhvervsuddannelse i 2020, og i 2025 er målet 30 procent. I Favrskov Kommune er vi med en søgning på knap 23 procent tæt på 2020-målet, men der er lang vej igen til 2025-målet. Vi kan derfor ikke bare sidde på hænderne.

Vi har i Venstre lagt hovedet i blød for at finde løsninger. Vi er kommet frem til, at svaret skal søges i et bedre og stærkere samarbejde mellem folkeskolerne og erhvervsuddannelserne. Konkret foreslår vi, at der etableres et 10.-klassetilbud på Den jydske Haandværkerskole i Hadsten. Håndværkerskolen udmærker sig ved at have et attraktivt og visionært erhvervsuddannelsesmiljø, som vi gerne vil introducere elever til, allerede mens de går i folkeskolen.

Andre kommuner har allerede koblet 10. klasse-tilbuddet og erhvervsuddannelserne tættere sammen, og Favrskov Kommune kan endda få et økonomisk tilskud fra Undervisningsministeriet, hvis vi går samme vej.

Vi håber, at byrådet bakker op om et stærkere og mere erhvervsrettet 10. klasse-tilbud i Favrskov Kommune, og hvis vi får denne opbakning, kan vores forslag realiseres fra skoleåret 2020/2021.

Publiceret 16 April 2019 06:00