Meny har doneret en model af af DSB motorvogn Litra ML Triangelvogn. Pressefoto

Meny har doneret en model af af DSB motorvogn Litra ML Triangelvogn. Pressefoto

Lokale donerer togsæt til forening

Hadsten Bio og Meny i Thorsø giver tog til Modelbane Europa

Fritid Modelbane Europa har fået nye tog til deres udstilling. Det er Hadsten Bio og Meny i Thorsø der har doneret tog til foreningen.

"De to togsæt doneret af Hadsten Bio blev bestilt hjem fra den lokale forhandler og er blev leveret i løbet af vintermånederne. De vil fremover køre på Modelbane Europas store tyske anlæg. Det ene togsæt består af et lille blåt diesellokomotiv med fire såkaldte ”Silberlige” personvogne i let genkendelig sølvgrå farve. Den ene vogn er en styrevogn, så lokomotivet også kan skubbe togsættet under normal drift. Forbilledet har kørt på sidebaner stort set over hele Tyskland fra slutningen af 1960’erne frem til midten af 1980’erne," skriver Modelbane Europa i en pressemeddelelse.

Det andet togsæt, som man har fået, består af et stort østtysk diesellokomotiv af typen 132, en lokomotivtype med tilnavnet ”Ludmilla”, grundet sin russiske oprindelse. Vognstammen består af otte personvogne i beige og orange farver. Forbilledet var et af de såkaldte ” Städteexpress“ tog, som fra 1976 og frem til 1991 kørte eksprestog fra større byer rundt om i DDR og ind til Berlin om morgenen og retur igen om eftermiddagen.

Også dansk tog

Der er også nyt på Modelbane Europas danske anlæg, som er bygget op som et udsnit af den jyske længdebane i 1950’erne. Hobby Trade i Fredericia har efter flere års arbejde lanceret en meget fin model af ”DSB motorvogn Litra ML Triangelvogn”. Modelbane Europa er i besiddelse af et foto fra 1950’erne af denne motorvogn holdende på Thorsø Station, og det blev hurtigt til et stort ønske også at kunne præsentere dette tog på anlægget.

Sponsor på toget købmand Svend Aage Laursen fra Meny i Thorsø har været med til at indvie toget for kort tid siden. Modelbanens folk havde genskabt situationen fra det omtalte foto fra Thorsø Station med motorvognen Litra ML på spor et, et grustog på spor to, Hammelbanens skinnebus på spor tre og et godstog på spor fire.

DSB anskaffede i 1929-30 i alt 16 af disse benzinelektriske motorvogne med to motorer på hver 140 HK. De blev indsat i drift fortrinsvist i hovedstadstrafikken og i Sønderjylland.

Publiceret 22 April 2019 07:00