Nye energirigtige vinduer kan både forbedre indeklimaet og boligens værdi. Foto: Ingimage.com

Nye energirigtige vinduer kan både forbedre indeklimaet og boligens værdi. Foto: Ingimage.com

Energiklassen giver velvære og merværdi ved salg

Det kan betale sig at lave energiforbedringer i boligen – det giver bedre indeklima, her-og-nu-økonomi og øget salgsværdi.

Energimærkningen er af stor betydning, når vi skal på boligjagt. Det viser en sammenligning mellem udbudspris og faktisk salgspris foretaget af Boliga.dk.

For boliger med energiklassemærkning F og G, som er en dårlig mærkning, er den faktiske handelspris mellem 10 og 15 procent lavere end den pris, boligen udbydes til. Tendensen understøttes af en rapport fra Netværk For Energirenovering, som har sammenholdt energimærke og pris for alle enfamiliehuse, der blev handlet i 2011 og 2012 og sammenlignet den analyse med en tilsvarende opgørelse over handler mellem 2006 og 2012. Heri blev det tydeligt, at energimærket over tid medfører stigende effekt på priserne.

Det er ret konkrete, energivenlige investeringer, som trækker ned. Det kan være behovet for nye døre og vinduer, efterisolering på loftet, udskiftning af varmeforsyning til noget mere moderne eller en hulrumsisolering. Mange af de opgaver kan forholdsvist enkelt løses – også uden at man skal belåne huset op over tagryggen.

Udover en øget salgspris er nogle af fordelene ved energirenoveringer også, at de tjener sig ind i den tid, man bor i huset. Den kontante gevinst på varmeregnskabet luner; og der er langt større komfort i hjemmet ved at have et velisoleret hus. Tidligere tiders problemer med indeklima i form af fugtophobning og skimmelsvamp er med moderne materialer, viden og teknik ikke forhindringer, der bør afholde en fra at investere i energirenovering.

Publiceret 23 April 2019 07:00