VIDEO: Ensomhed: Alene står han stille

For tredje år inviterer Patrick Cakirli folk med i 'March mod ensomhed'

Af
Anette Bonde

ensomhed Hvis der er nogle at følges med, går det støt derudaf. Hvis han er alene, står han stille. Det er konceptet bag 'March mod ensomhed', som Patrick Cakirli, 28, gennemfører lige nu. Han startede 1. april fra København, og søndag 28. april regner han med at nå målet, Gabels Plads i Ålborg, ved 14-tiden.

Patrick Cakirli (t.h.) inden han og hans ledsagere satte kursen mod Randers tirsdag morgen. Foto: Anette Bonde.

Patrick Cakirli (t.h.) inden han og hans ledsagere satte kursen mod Randers tirsdag morgen. Foto: Anette Bonde.

En sag om fællesskab

Denne tirsdag morgen tegner til at blive en god dag, for i gården på Hadsten Højskole, hvor han har overnattet, venter 30-40 mennesker på at følge ham på vej mod Randers.

"Det er en mega god tur i år, alle er så søde og imødekommende," lyder det fra Patrick Cakirli.

Kun en enkelt gang undervejs fra København måtte han stå stille. Det var i Stenstrup på Fyn, hvor han om morgenen var blevet fulgt på vej af en flok førskoleelever. Efter syv kilometer vendte de om for at gå til undervisning, og Patrick Cakirli måtte stoppe. Efter nogen tid skrev han et opslag på Facebook-siden 'March mod ensomhed', og så kom der heldigvis andre at følges med.

"Ideen er, at vi trives bedst i fællesskab, og vi skal bekæmpe tabu om ensomhed i fællesskab," forklarer han.

Tredje march i år

Det er tredje år, Patrick Cakirli gennemfører 'March mod ensomhed', et koncept han selv har udviklet. De første to år gik han fra København til Aarhus, en tur på lidt mere end 320 kilometer. I år går han over 520 kilometer.

Hans initiativ skaber mange dønninger, blandt andet massiv medieomtale, og han mener også, at det skaber tiltag, der er med til at redde nogle fra ensomheden. Hvert år bliver han i hvert fald kontaktet af mange mennesker, som takker ham.

Det at han i 2016 så at sige 'sprang ud' som ensom, gav stor respons, og han begyndte at bruge rigtig meget af sin tid på det, der fulgte med. Til sidst besluttede han at stoppe på sin uddannelse som webudvikler.

"Det var langt mere meningsgivende med dette projekt. Heldigvis for mig fik jeg tilbud om at holde oplæg rundt i Danmark, og kan leve af det."

Inviterede folk til middag

Patrick Cakirli begyndte at invitere folk til middag som en del af kampen mod ensomhed. Hver mandag inviterede han via en Facebookgruppe 10-12 fremmede hjem i sin lejlighed.

"I starten betalte jeg selv, men senere blev jeg nødt til at lave det som sammenskuds-middage," smiler han.

Patrick Cakirli blev hurtigt et forbillede i kampen mod ensomhed. Desværre måtte han erkende på den hårde måde, at han selv stadig havde noget at slås med.

"Jeg hjalp andre, men ikke mig selv. Jeg er ikke fagperson, og det er en stor opgave at stå med ansvaret for en Facebookgruppe for sårbare mennesker. Det gav nogle gange nogle voldsomme henvendelser."

I slutningen af 2017 gik han ned med depression og stress. Nu passer han mere på sig selv, og har etableret et samarbejde med 'Folkebevægelsen mod Ensomhed'.

'Jeg sidder på trappen ...'

Patrick Cakirlis personlige baggrund har været medvirkende til den ensomhed, han selv har følt.

"Det er nok ikke ualmindeligt at føle sig anderledes og uden for fællesskabet, når man som jeg har været anbragt på tre opholdssteder og i én plejefamilie fra jeg var 9 til 17 år. Det er nogle følelser, der er meget svære at bearbejde."

I slutningen af 2016, da han var 25 år, besluttede han at bryde tabuet om og komme ud af sin ensomhed. Han lagde et opslag på sociale medier: "Jeg er desperat efter at møde nye mennesker, er ensom og går igennem den sværeste periode i mit liv. Jeg sidder på trapperne foran rådhuset i København fra klokken 14 - 20."

Han håbede så, at der ville komme nogle og tage hånd om ham og hans situation. Efter halvanden time var der sytten mennesker.

"Det var meget overvældende, den form for næstekærlighed oplever man meget sjældent."

I kommentarfeltet til Patrick Cakirlis opslag strømmede det i løbet af aftenenen ind med ikke mindre end 1400 opbakkende kommentarer. Da han havde læst sig igennem alle 1400 kommentarer, besluttede han sig for at gå i medierne. Det havde han ellers afslået tidligere på dagen, idet han ikke følte sig klar til at stå frem som 'ham den ensomme'.

Siden er det blevet til over 65 optrædender i medier, heraf over 20 på tv og endda medvirken i en BBC-podcast.

Velkomst i Ålborg

Christian Møller, Ålborg, har fulgtes med Patrick Cakirli siden Odder. Han er ansat i "Unge på vej" og ser en god mening i at støtte op om Patrick Cakirlis initiativ.

"Mange har det inde på livet. Selv om man har mange bekendtskaber, kan man alligevel godt føle sig ensom. Dette kan være det lille frø, der kan få nogle til at opsøge fællesskaber."

Når Patrick Cakirli sammen med sine ledsagere når frem til Gabels Plads i Ålborg vil der være mange til at modtage ham, blandt andet repræsentanter fra Folkebevægelsen mod Ensomhed. Virksomheder sponsorerer fællesspisning og uddeler gratis is.

Publiceret 23 April 2019 15:30