Bekæmp angst:

Christians video skal hjælpe andre

14-årige Christian overtalte sin mor til at indspille musikvideo med et budskab om at slippe angsten.

Af
Kian Johansen

Søften "Min video skal vise andre, at de kan bekæmpe angsten. Jeg er selv kommet igennem det. Det her er mit bevis på det."

Budskabet er, at man aldrig skal give op, og så vil du finde vejen frem.

14-årige Christian Sablay Duch kigger indtrængende igennem sine briller, mens han kigger over på sin mor, Marietta Sablay Hansen, der straks sagde ja til at hjælpe sønnen med sit projekt, der har taget over en måned at gøre klar. Hun sang og lod sig filme til musikvideoen “You find your Way”, som han har lagt ud på YouTube.

Christian bor hos sine forældre, har to søskende og går i 8. klasse på Præstemarkskolen.

Hans hobby er at lave elektronisk musik og musikvideoer, han kan sidde i timevis og lave nye riffs og fintune musikken.

Angst for andre

Da Christian Sablay Duch fra Søften var ni år gammel, begyndte han at blive angst for at være sammen med mange mennesker, han trak sig ind i sig selv og turde pludselig ikke gå til skolefest, badminton eller karate.

"Jeg kunne mærke mit hjerte banke og den ubehagelige følelse af angst, som jeg bare ville have skulle gå væk, men det kunne det ikke."

Han uddyber:

"Jeg havde det underligt indeni, som om der var en knude i maven," forsøger den nu 14-årige Christian at forklare det.

Hjælp fra et forløb, kaldet Cool Kids og stædig assistance fra moderen, Marietta Sablay Hansen, fik ham langsomt over på den anden side af den sociale angst. En del af værktøjet var trappetrin af små handlinger, efterfulgt af små belønninger. Han fik for eksempel en cola og et rør med Pringles for at sidde på bænken til badminton i 15 minutter. Gangen efter skulle han blot have ketsjeren i hånden. Dengang var det knaldhårdt, for angsten åd indeni.

Udfordringen var at se angsten i øjnene. Det vil sige, at udsætte sig selv for ting man syntes var 'farlige'," erkender han.

"I dag tager han til skolefest uden at tage hjem før tid. Han nyder at æde angsten, bid for bid, når han sætter sig selv nye opgaver," lyder det lettet fra Marietta.

'You find your Way'

Deres fælles sang hedder 'You find your Way'.

"Angst kan være utrolig invaliderende og spærre vejen for livets glæder. Budskabet er derfor aldrig at give op, men stadig kæmpe, selv når angsten raser på sit værste. Man har altid to valg, det ene er at lade sig drage af mørkets side og derved fodrer man angsten og lader det gro. Det andet valg, som musikken appellerer til, er vigtigheden i at trodse og acceptere angsten, som en del af hverdagen," siger de begge to.

"Angst er ikke noget man taler om i dag, så derfor har jeg besluttet at stå frem med min sang, som jeg selv har lavet. Budskabet er, at man aldrig skal give op, og så vil du finde vejen frem. Tigeren i videoen symboliserer den kraftfulde angst. Blomsten og bladene betyder, at man aldrig skal give op. Lågerne i skoven er vejen frem til friheden," lyder hans forklaring på musikvideoen.

Se videoen på Youtube her

FAKTA

Sangteksten til 'You find your Way'.

"You find your way"

"take my hand and run away"

"come with me you find your key"

"face your fears and you will see"

"stay with me, I set you free"

FAKTA

Hver 16. person har angst

    350.000 danskere lider af sygelig angst i løbet af et år.

    Angst er en naturlig reaktion på oplevet fare. Angsten sikrer, at vi reagerer hurtigt og instinktivt og fx flygter eller forsvarer os, når vi føler os truede.

    Nogle mennesker reagerer på begivenheder eller i situationer, der ikke almindeligvis udløser angst. Den naturlige angstreaktion er ude af proportion med den reelle fare.

Kilde: Psykiatrifonden

Publiceret 23 April 2019 11:00