Debat: Skal Hadsten være for alle eller kun for de adelige?

Af Simon Buus Olsen, Liberal Alliance, Bøgehaven Hadsten

Debat: Der foregår netop nu en indsamling af underskrifter imod kommunens byplanstanker.

Jeg forstår udmærket de beboere der bliver berørt heraf og undrer mig også lidt over placeringen af nogle af de højhuse kommunen har i tankerne. Så langt så godt, men…

Kommunen fremlagde tidligere på året et prospekt, der forudsagde at vi inden 2040 er 12.000 indbyggere i Hadsten. I dag er vi lige over 8.000.

Det bliver en opgave vi allerede nu skal i gang med, for hvordan vi skal indrette vores by, så vi kan kapere så mange flere borgere.

Selv i den sportsklub jeg arbejder i, har vi det i tankerne, når vi snakker fremtidig strategi, at vi altså på sigt får rigtig mange nye borgere i vores by – så naturligvis skal kommunen også tænke på dette.

Derfor er diskussionen også mere end den nuværende byplan, for vi skal nu bestemme os for, om vi skal være en by, hvor det kun er de mest velstillede i vores samfund der kan bo, eller om vi vil have en demografisk forskellighed i vores by. For her hopper kæden af, ved eksempelvis Alternativet, som synes vi skal bevare vores nuværende stil som by.

Det er også fint nok, men så skal man omvendt også acceptere, at m2 priserne stiger, for vi kan ikke kapere den efterspørgsel med yderligere bebyggelse udenfor centrum kun.

Hvor skal enlige bo? Hvor skal studerende bo? Hvor skal ældre bo?

Det handler om noget så simpelt som udbud og efterspørgsel. Hvis efterspørgslen er større end udbuddet, så stiger priserne. Omvendt er udbuddet større end efterspørgslen, så falder priserne.

I dette tilfælde vil priserne altså stige markant, hvis vi ikke tør bygge højt og tæt, fordi det altså er en voldsom efterspørgsel der kommer jf. prospekterne.

Herudover så vil flere boliger i centrum betyde større aktivitet for vores detailbutikker, som også hungrer efter dette. Flere undersøgelser viser, at jo længere væk du kommer fra bymidten, des lavere er chancen for at du handler lokalt. Så handler du på vejen hjem fra Aarhus, der hvor du lige kommer forbi eksempelvis.

Så summa summarum – vil vi have en by hvor alle kan og har råd til at bo eller vil vi have en by hvor det kun er de rigeste i vores samfund der har råd til at bo her? Jeg elsker forskellighed, så jeg stemmer for det første.

Publiceret 18 May 2019 05:00