Frihedskæmpere får mindesten i Lyngå

Djærve frihedskæmpere mindes med bog og sten

Af
Kian Johansen

Lyngå Når der holdes fejring af Grundlovsdag i haven ved Lyngå Præstegård, onsdag 5. juni, så vil besættelsestiden blive hovedtemaet.

Lyngå Borgerforening nedsætter nemlig en mindesten klokken 12.30 for modstandsgruppen 'Julia' på Lyngåvej, tæt på kirken og præstegården.

Med i gruppen var den stille, rolige og meget ydmyge Jens Peter Jensenfra Lyngå.

Det kom frem i 1990'erne, da radioværten Nis Boesdal tog til kaffe og snitter hos Anna Pedersen på hjørnet af Voer Møllevej og Nøragervej.

Hendes nabo, Jens Petersen havde nedskrevet sine erindringer og Anna havde dem på loftet.

Bog i 500 eksemplarer

"Så en uskyldig kaffe-og-snitter-aften endte med, at vi gik hjemad med en lygte i den ene hånd og kassen i den anden. Vi renskrev og redigerede Jens Peters beretninger i de følgende uger," har Nis Boesdal fortalt.

500 eksemplarer blev revet væk og i 2017 udkom 2. udgave, denne gang med hjælp fra Herluf Nydam Jensen, lokalhistorisk interesseret og så meget andet.

Exit rød faldskærm

Det er fortællingen om helt almindelige Lyngå-borgere der dannede gruppen, efter at pastor Juul Rasmussen fra Galten og hans søn, der var major i på det tidspunkt hjemsendt som soldat, spurgte udvalgte folk, om de ville gribe til våben. Det var i foråret 1944.

Det ville Jens Peter Jensen og en lille gruppe fra Lyngå godt. Når kaldenavnet 'Julia' lød i BBC's radioprogram, så var det tid til en nedkastning af våben.

Den første nedkastning ved Tangeværket gik galt, da tyskerne stoppede lastbilen, der skulle hente våbnene.

En glemt rød faldskærm i et træ fik en lokal til at anmelde det til tyskerne.

Men modsat andre modstandsgrupper blev Lyngågruppen aldrig fanget, de gik under jorden, da flere af Hadstens modstandsfolk blev taget.

Det er historierne i den lille bog, man skal mindes på Grundlovsdag i Lyngå. 74 år efter besættelsen.

Både Herluf Nydam Jensen og Nis Boesdal vil holde taler, mens Hinnerup Garden underholder. Til slut vil der være en kort gudstjeneste i Lyngå Kirke med Lyngå Folkekor.

Publiceret 27 May 2019 06:00