Klumme:

Vi er dem, de andre ikke må lege med ...

Af
Eva Graabek

sognepræst i Laurbjerg

Værum og Ørum sogne samt Søften-Foldby

klumme Kim Larsen var en gavflab og en samfundsrevser, og her er det samfundets arbejderklasse eller underklassen, som ingen vil lege med, og som er det dårlige selskab. Sangen skrev han i 1986, og vi kender ham også fra filmen 'Midt om natten', der handler om hjemløshed og besættelse af bygninger i København.

Ethvert samfund har sine mennesker, som ingen må lege med. Ifølge filosoffen Michel Foucault sendte man i middelalderen de spedalske og de psykisk syge ud på såkaldte 'narrenschiffe'. Det var skibe til 'de gale' mennesker, som man var bange for, og som man ikke ville have noget med at gøre.

Ifølge Foucault blev de sejlet ud fra byen i behørig afstand, så almindelige og normale mennesker ikke behøvede at forholde sig til dem, og så sejlede man forsyninger ud til dem efter behov.

I dag har vi også vores 'narrenschiffe', hvor vi placerer de mennesker, vi ikke vil have noget med at gøre.

Vi har Sjælsmark, hvor vi placerer de mennesker, som ikke har asyl i Danmark. Her kan de opholde sig, indtil de kan rejse ud af landet, men problemet er, at også 90 børn har en stor del af deres opvækst og barndom i et ingenmandsland, hvor resten af samfundet ikke vil have noget med dem at gøre eller regner dem for noget.

Livet står stille for de mennesker. I mine øjne er det mennesker som alle os andre, som har ret til og behov for et liv ligesom alle os andre; et liv der udvikler sig og er i bevægelse, og hvor man føler, at man hører til, og at der er brug for en.

Vi har også en anden stor gruppe i Danmark, som vi har placeret på et 'narrenschiffe', vi kan kalde kontanthjælp, og også her er der børn, der kommer i klemme, og også her oplever en barndom og opvækst, der er gået i stå, og hvor der ingen udvikling er. Når man ingen penge har igennem mange år, går livet og udviklingen i stykker.

Rundt om i Danmark har der dette forår været en event, hvor man har opsat en blomst for hvert fattigt barn, og alene i Randers opsatte man for nylig 1.111 blomster. Tænk, at der blot i Randers findes 1.111 fattige børn.

Hvis så bare kontanthjælpsloftet virkede, men det gør det ikke. Der er ikke kommet flere mennesker i arbejde, men vi har fået skabt en ny generation af fattige ind i en fremtid, hvor vi kommer til at mangle hænder. I Finland har man valgt en helt anden strategi over for mennesker på overførselsindkomster; de får borgerløn. Det har været en prøveordning at forsøge et andet system end at sætte mennesker ind i et exel-ark.

Der er ikke kommet flere mennesker i arbejde, men folk er blevet gladere. Hvad nu, hvis vi kunne bruge glæden som parameter i vores samfund i stedet for økonomi og udelukkelse?

Der er snart valg i Danmark, og hvor kunne jeg godt tænke mig, at der kom fokus på glæde, samhørighed og kærlighed i valgkampen i stedet for økonomi og exel-ark. Mennesker passer ikke ind i exel-arkets virkelighed.

Publiceret 02 June 2019 09:30