Eva (t.v.) og Therese fik lavet en grilltang, da de sammen med andre piger fra 6. klasse indviede ambolt og esse i det nye smedehus. Foto: Anette Bonde.

Eva (t.v.) og Therese fik lavet en grilltang, da de sammen med andre piger fra 6. klasse indviede ambolt og esse i det nye smedehus. Foto: Anette Bonde.

Smedehåndværk: Esse og ambolt på skoleskemaet

Østervangskolen i Hadsten indviede i fredags det nye Smedehuset

Af
Anette Bonde

skole Danmarks nyeste smedeværksted blev forrige fredag indviet på Østervangskolen i Hadsten. Her får både skolens egne elever fra mellemtrinnet og udskolingen og elever fra andre skoler og uddannelsessteder mulighed for at øve sig i praktisk håndelag.

6. klasse lavede ildtang

Dagen startede med, at piger fra 6. klasse arbejdede i værkstedet fra klokken 8. Ved indvielsen klokken 10 var det tydeligt, hvem der havde været i i gang. Eva og Therese havde stadig deres forklæde på, og de har tydelige spor af sod i ansigtet efter smedningen af en ildtang. Men det var en god oplevelse, synes de.

"Det er fedt med mulighed for andet undervisning end indenfor i klasselokalet. Jeg synes allerede, det er rigtig sjovt, og jeg glæder mig til at se, hvordan det bliver i fremtiden," siger Eva.

Også Therese havde nydt de to timer i Smedehuset.

"Det er skønt at arbejde over ilden og få værktøj i hånden. Og at opleve historien ved at arbejde som man gjorde før i tiden."

Eva har længe vidst, at hun vil være arkitekt, og det har smedeværkstedet ikke ændret på. For Therese har det været en øjenåbner og måske en vej, hun vil følge fremover.

"Det kan godt få mig til at vælge en håndværksuddannelse. Jeg har altid været kreativ, og dette har givet mig helt nye værktøjer til at være kreativ."

Undervisningsdag i smedehåndværk for nogle af lærerne. Pressefoto.

Undervisningsdag i smedehåndværk for nogle af lærerne. Pressefoto.

'Kloge hænder'

Borgmester Nils Borring klippede den røde snor ved indvielsen og nævnte i sin tale mureren og politikeren Mattias Tesfayes bog 'De kloge hænder' om at påskønne godt håndværk og få flere unge til at vælge denne uddannelsesvej. Nils Borring pegede på, at Favrskov Byråd i mange år har haft fokus på tiltag, der kan åbne de unges øjne for erhvervsrettede grunduddannelser: mere erhvervspraktik i de ældste klasser, tiltag i Åben Skole, partnerskabsaftale på bygge- og anlægsområdet med mere.

"Det blik skal vi fortsat have, for som samfund har vi simpelthen nogle konkrete opgaver, der skal løses, og de kræver dygtige hænder og hoveder."

Også skoleleder Jens Damkjær og Peter Knøss var på talerlisten. Peter Knøss driver kursuscentret Materia i Kristrup, der har arbejde med træ, metal og friluftsliv på kursusprogrammet. Han er desuden leder af Randers Lilleskole og har hjulpet med gode råd i projektet med smedehuset i Hadsten.

Smedehuset har blandt andet kunne realiseres ved hjælp af en bevilling af Favrskov Byråd.

Stor interesse

Skoleleder Jens Damkjær fortæller efterfølgende, at han ser flere vigtige funktioner med smedehuset. Dels kan eleverne opdage smedefagets kunst, få en oplevelse af, hvad håndværk er og derefter kigge i en erhvervsfaglig retning i forhold til uddannelse.

"I Danmark har vi brug for, at hver tredje i fremtiden vælger en erhvervsuddannelse."

På Østervangskolen er man også optaget af, om smedning kan bidrage til læring i andre fag, for eksempel matematik, engelsk og prosa. Endelig peger Jens Damkjær på, at Smedehuset vil kunne udligne den forskel, der kan være i status mellem teoretisk og praktisk kunnen.

"Jeg tror, at en af vejene at gå for at flere elever vil opleve bedre selvværd og større livsduelighed, er at bruge de praktiske anlæg, som alle har med sig."

Jens Damkjær fortæller i øvrigt, at der er stor interesse for Smedehuset udefra. Håndværk og Designforeningen i Danmark ønsker et efteruddannelsesforløb, håndværkere fra den Jyske Håndværkerskole har haft en kursusdag, og der er etableret et samarbejde med Hadsen Fri Fagskole.

Publiceret 12 June 2019 10:00