Kirkeklumme:

Tanker før ferien

Af
Jannie N. Fries

konstitueret sognepræst Hammel-Voldby-Lading

I skrivende stund er skolernes sommerferie kun en uge væk. Mine børn kan se frem til en meget lang ferie, mens jeg selv har tre uger.

Jeg kan godt huske de lange ferier i min folkeskoletid - solen skinnede altid, og det var fantastisk vejr. Det har så ikke altid været så godt vejr i mine voksne sommerferier, og den erfaring tror jeg ikke, at jeg er alene om. Jeg er nok ikke den eneste, som har drømt sig væk til sydligere himmelstrøg under en kold og våd sommerferie.

De fleste af os planlægger sommerferien i god tid, så man virkelig kan nyde forventnings glæde. Planlægge hvad man skal se på turen, og google gode restauranter i nærheden af, hvor man skal bo. Det er dejligt at komme ud og opleve noget nyt, hvis man skal ud og rejse, og det er dejligt at komme helt ned i gear og lade hverdagen være mere spontan og uforudsigelig, end den plejer.

Jeg lover også mig selv hvert år, at jeg skal huske at tage noget godt med mig fra ferien, når jeg starter på arbejde igen. Det kan være nogle nye gode vaner eller at sidde på terrassen en sen sommeraften med tæppe på, selvom det egentligt er for koldt.

Der er nok lige så mange ferieformer, som der er mennesker, men noget jeg tror, vi alle kan være enige om, er, at det, som definerer en god ferie, er, at det er en ferie, som man ikke har lyst til at komme hjem fra - det var vist også et slogan for et stort rejseselskab for nogle år siden. En god ferie giver energi og sætter tanker i gang om, hvad man kunne tænke sig at gøre anderledes i hverdagen.

Jeg læste for eksempel sidste år om en advokat fra København, som havde været tre uger på Bornholm, og nu ønskede han at lave sit liv helt om.

Han kunne godt tænke sig at blive økologisk landmand på Bornholm eller have sit eget ishus med hjemmelavet økologisk is.

Jeg ved ikke, om det er noget, han har ført ud i livet, men ferie er tit en tid for eftertanke, fordi vi netop har tid og måske også ro til at trække vejret dybt og tænke lidt over livet. Og de tanker kunne måske være gode at tage med sig, når arbejdslivet igen vender tilbage, så man ikke lader alle de gode ønsker og tanker forsvinde sammen med ferien.

Det kan godt være, at man ikke ønsker at blive økologisk landmand på Bornholm, men man kan jo også tage små skridt. Det kan være, at man vil tage en glemt hobby op igen eller melde sig ind i en løbeklub, det kan være mange ting.

Så i stedet for at en god ferie er en ferie, man ikke vil hjem fra, så kan det måske blive en ferie, som man tager med sig hjem. En ferie som man tager med sig ind i sin hverdag, hvor man lader alle de gode ting og tanker få en plads. Hvor man giver plads til eftertænksomheden og til at komme ned i gear.

God sommer og god ferie.

Publiceret 14 July 2019 11:00