Vandværks-sagen: Det er en nødvendig øvelse at lave vandforening

Fire vandværker siger åbent nej tak, flere vandværker fedtspiller i dannelsen af frivillig vandsamarbejde, der nu er obligatorisk og nødvendig, siger udvalgsformand

Af
Kian Johansen

Vandbeskyttelse Det er nemt at blive en bussemand på andres vegne.

Og det er faktisk den situation som Favrskov Kommune er landet i, efter at et enigt, men ferieramt Teknik- og Miljøudvalg har besluttet at fire navngivne vandværker, der ikke vil ind i frivilligt vandsamarbejde netop SKAL melde sig ind.

"Det er lovbundet at vandværkerne skal gøre noget ved grundvandsbeskyttelsen," forklarer Teknik- og Miljøudvalgets formand, Anders G. Christensen (V).

Til gengæld er det lagt ud til kommunerne at få de private vandværker til at gøre noget ved det.

Så kommunen skal håndhæve regeringens plan om at få vandværkerne til at beskytte grundvandet.

Og hvordan gør man så det.

Jo, i Favrskov har kommunen valgt at bede vandværkerne stifte en forening. Det betyder også, at kommunen efterfølgende kun behøver at henvende sig til én forening, i stedet for 47 vandværkers bestyrelser.

Nemt at administrere for kommunen. Men knap så lystbetonet for flere af de små vandværker.

Venter lige lidt

Et af dem er Voldum Vandværk, hvor formand Jesper Lystlund og bestyrelsen ikke har den store lyst til at melde sig ind i vandsamarbejdet. Derfor har de heller ikke gjort det endnu, men venter lige og ser tiden an.

"Vi bliver pålagt mere og mere som vandværk. Det burde være en kommunal opgave at opkræve den ekstra afgift," mener han.

”Pengene kunne lige så godt opkræves via vandafledningsafgiften, som kommunen jo i forvejen opkræver. Det er træls, at det pålægges vandværkerne. Som frivillige har vi nok arbejde i forvejen.”

Han hentyder til en to kroners afgift som det nye vandsamarbejde har besluttet at opkræve pr kubikmeter vand, så man kan skaffe penge til grundvandsbeskyttelsen i hele Favrskov.

"Så nemt er det desværre ikke. Vi skal bede vandværker opkræve pengene. Det er jo foreningsarbejde og det må vi som kommune jo ikke udføre," siger Anders G. Christensen.

Han pointerer, at det er den nyvalgte bestyrelse i vandsamarbejdet der har besluttet at opkræve de to kroner.

Hjælp til beskyttelse

"Vi vil til gengæld være en sparringspartner og vil meget gerne være med til medfinansiere for eksempel skovrejsning, eller opkøb af landmænds jorde," siger han.

Jesper Lystlund fra Voldum er skeptisk.

"Vi har gjort vores arbejde og holder vandet rent. Vi har for eksempel lejet jord af en landmand rundt om boringen og vi overvejer at plante træer på jorden. De penge kan vi selv finde," siger han.

Voldum Vandværk kommer til at levere cirka 1,2 millioner kroner i de 12 år vandsamarbejdet skal fungere, har han regnet ud.

"Og jeg tvivler på, at pengene kommer vores brugere tilgode," siger han.

Landmænd og storforbrugere rammes.

Mens en almindelig husstand i Favrskov sandsynligvis kommer af med 350 kroner ekstra om året, så bliver regningen en del større for virksomheder der forbruger store mængder af vand.

Landmændene forventes at få en ekstraregning på mellem 35.000 og 40.000 kroner årligt.

"Det er rigtigt, at det er en ekstra udgift for mange virksomheder og landmænd. Jeg forstå godt al det bøvl og ballade der kommer ud af det. Men vand er vores vigtigste fødevare. Det her er jo en investering i vores produktionsapparat, som skal sikre vores grundvand de næste 15-20 år," argumenterer Anders G. Christensen.

Publiceret 19 August 2019 10:00