Ceremonien blev indledt med chanting (bøn, red.) foto: Anette Bonde.

Ceremonien blev indledt med chanting (bøn, red.) foto: Anette Bonde.

'Saman Sacram' i buddhisttemplet

Festdag og konsulbesøg i det buddhistiske tempel på Randersvej

Af
Anette Bonde

tempel Det thai-buddhistiske tempel på Randersvej 79 i den allernordligste del af Favrskov er fyldt denne søndag, 11. august. Der er Mothers Day-arrangement, et arrangement der ærer mødre og deres kærlighed til deres børn.

I Thailand fejres dagen på dronning Sirikits fødselsdag 12. august, der er en national fridag i Thailand. I templet i Favrskov er den thailandske konsul samme dag inviteret til et venskabeligt besøg.

Templets navn er 'Watpa Tham-Machat', på engelsk: 'The natural Forest Monastery'.

Cirka tredive gæster, heraf flest kvinder, er ankommet i smukke blå og hvide kjoler. Med sig har de mad til den efterfølgende fællesspisning i stuen ved siden af rummet, hvor alteret befinder sig og hvor ceremonien skal finde sted.

Ceremoni og spisning

Klokken 10 starter chanting, bønnerne, anført af munken, der til daglig bor i templet. Munken sidder ved alteret, og deltagere knæler på gulvet foran. En meditativ rytmisk messen, der varer i knap en time. For dem, der ikke kan ordene udenad, er der hæfter til hjælp.

Efter bønnerne skænker deltagerne ceremonielt mad til munken. Det foregår udendørs, hvor munken bærer sin madkrukke langs rækken af gæster, og hver af dem lægger mad i hans krukke. Efter at have velsignet maden til fællesspisning sætter munken sig derefter ind ved siden af alteret og spiser sin mad. I stuen ved siden af kan de øvrige deltagere nu forsyne sig af maden, og snakken går muntert.

Lidt over klokken 12 ankommer konsulen. Det er et venskabeligt besøg, og der lyder glade hilsner, da han træder ind ad døren.

Ud på eftermiddagen tager konsulen afsted igen, munken hilser venligt farvel til alle. Og Mothers Day i thai-templet er slut.

Parkeringspladsen tømmes for biler, og huset ligner igen en ganske almindelig beboelse. Blot fortæller det thailandske flag ved indkørslen fra Randersvej, tæt på Leca-Værket, at her er der noget særligt.

Alle er velkomne

Talskvinde Kitt K. Jepsen fortæller, at templet fungerer som kirke, hvor alle er velkommen og alle kan deltage i de daglige meditationer klokken 05, 12 og klokken 18. Ud over det kan man få gode råd om meditation af munken, og han vil også gerne hyggesnakke.

"Han er virkelig god og rar," fortæller Kitt K. Jepsen.

Templet drives udelukkende af frivillige og uden offentlig eller anden støtte. Munken må ikke eje eller købe noget, og det er derfor kotume, at man medbringer mad eller drikke til munken, når man besøger templet. Medlemmerne skænker også penge til dækning af den daglige drift som husleje, el, vand etc.

Munken må kun spise et stort måltid én gang om dagen og ikke efter klokken 12. Derfor starter ceremonier i templet typisk 10.30, og munken spiser mellem 11 og 12. Derefter spiser alle andre fællesskab.

Ansøger om trossamfund

Bestyrelsen bag thai-buddhisttemplet har i øjeblikket en ansøgning inde hos Kirkeministeriet for at få det anerkendt som et kirkesamfund. Derved gøres det enklere for munkene at opnå visum, og for medlemmerne giver det en ekstra sikkerhed for, at de kan beholde templet.

Der er syv thai-buddhistiske templer i Danmark. Templet i Favrskov blev grundlagt i 2018, og der er 200 medlemmer.

"At komme i templet giver fred og ro i sindet, selv om man har en travl hverdag. Og man er meget lettere, når man går herfra igen," fortæller nogle af gæsterne denne eftermiddag.

Et par dage efter Moders Dag-ceremonien ankom endnu en munk til templet. På sigt er håbet, at der vil være tre munke tilknyttet fast.

Publiceret 20 August 2019 11:00