Familien har to heste og en pony, som børnene i pasningsordningen også vil kunne opleve. Foto: Anette Bonde.

Familien har to heste og en pony, som børnene i pasningsordningen også vil kunne opleve. Foto: Anette Bonde.

Fik nej til kommunal dagpleje midt i naturen

Natascha Søndergaard har været kommunal dagplejer i Hadbjerg i tre et halvt år. Et par kilometer uden for Hadsten, hvor hun bor nu, har hun fået nej til at blive ansat som kommunal dagplejer

Af
Anette Bonde

job Der er skov et minuts gang fra hjemmet, heste i baghaven og i det hele taget masser af muligheder for udeliv. Indenfor i det nye hus er der lavet et særligt dagplejeværelse med tilknyttet toilet. Dagplejer Natascha Søndergaard synes selv, at det er perfekte rammer til et dejligt børneliv, men kommunen vil ikke ansætte hende som dagplejer. Hun har fået det indtryk, at det skyldes beliggenheden uden for bygrænsen.

Inden Natascha Søndergaard og hendes mand og deres to børn flyttede til Favrskovvej 9 et par kilometer uden for Hadsten, var hun i tre et halvt år kommunal dagplejer i Hadbjerg. Hun elsker at være dagplejer, og da hun og hendes mand begyndte at bygge hus på Favrskovvej, talte hun med pasningskontoret om muligheden for at blive ansat som dagplejer på den nye adresse. Det var usikkert, lød meldingen,, men det endte med et nej med beskeden, at folk ikke vil køre så langt efter pasning - de skal kunne gå til den henne om hjørnet med deres barn.

Nogle vil gerne køre

Natascha Søndergaard understreger, at hun altid har været glad for samarbejdet med kommunen, og også i denne proces har alting kørt let og ukompliceret. Hun undrer sig bare over, at kommunen tager dette valg.

"For der er jo forældre, der gerne vil køre, for at give deres børn sådanne rammer, som vi har."

Hun tilføjer, at familiens tre-årige datter efter at være flyttet uden for byen nu kender både svane og fiskehejre.

"Vi ser et nyt dyr næsten hver dag. Her er både rådyr, fasaner, harer og ræve."

Datteren er i øvrigt også meget optaget af, at man kan se toget køre forbi i lavningen et par kilometer derfra.

Der er luft, udsigt og natur hjemme hos Natascha Søndergaard, der her står med sønnen Lucas. Foto: Anette Bonde.

Der er luft, udsigt og natur hjemme hos Natascha Søndergaard, der her står med sønnen Lucas. Foto: Anette Bonde.

Opsagde selv sit job

Da familien besluttede sig for at flytte fra Hadbjerg, vidste Natascha Søndergaard godt, at hun dermed opsagde sit job. Hun håbede dog, at der ville være tilpas efterspørgsel efter dagplejere i det nye område. Da det nu viser ikke ikke at kunne lade sig gøre, er hun egentlig godt tilfreds med at blive privat pasningsordning og dermed være sin egen arbejdsgiver.

"Det giver mig mere frihed, idet der som kommunal dagplejer er mange regler, for eksempel i forhold til dyrehold. I forvejen havde vi hund, som vi har fået lov til at have, men her har vi så også heste, hvilket ville kræve yderligere blanketter og tilladelse."

Natascha Søndergaard åbner sin private pasningsordning 1. november. Der er allerede et barn tilmeldt, og så vil familiens egen dreng, Lucas, også være barn i ordningen. Hun håber at få yderligere to børn.

"Det er et sted, hvor der er plads til at klatre, lege, slå kolbøtter, lave brændenældesuppe og saftevand, løfte en sten og kigge efter biller, fodre hestene og se smeden sko dem og alt muligt andet. Jeg glæder mig til at komme i gang."

En vurdering i hver sag

Anders Blæsbjerg Baun, sekretariatschef i Børn og Skole, fortæller, at ansøgninger om at blive kommunal dagplejer behandles ud fra en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde. Han understreger, at han udtaler sig generelt og ikke specifikt om Natascha Søndergaards ansøgning.

"Vi tager hensyn til beliggenhed og til pladssituationen i nærområdet, det vil sige, om der aktuelt er et behov for pasning i nærområdet."

Han tilføjer, at der generelt er størst efterspørgsel efter pasning så tæt som muligt på familiens bolig.

Publiceret 23 August 2019 11:00