Tine Hjørnet fra Hinnerup håber på, at politikerne i Favrskov vil ændre tilskudsreglerne, så det bliver mere fleksibelt, hvis man som forældre vil passe sine egne små børn. Privatfoto

Tine Hjørnet fra Hinnerup håber på, at politikerne i Favrskov vil ændre tilskudsreglerne, så det bliver mere fleksibelt, hvis man som forældre vil passe sine egne små børn. Privatfoto

Underskriftindsamling: Forældre vil gøre børnepasning i Favrskov mere fleksibel

Borgmester Nils Borring afviser ønsket, han mener ikke der er nyt i sagen, der blev foreslået af Venstre for halvandet år siden

Af
Kian Johansen

Børnepasning En mindre gruppe forældre, anført af Luxshan Ratnaravi og Tine Hjørnet fra Hinnerup så gerne, at tilskuddet til småbørn i Favrskov gøres mere fleksibelt.

I dag får Favrskov Kommunes forældre 7.000-8.900 kroner om måneden i tilskud, hvis deres 0-2-årige børn sendes til pasning i en vuggestue eller dagpleje.

Det tilskud vil forældregruppen gerne have ændret, så det kan benyttes på det, forældrene vurderer, er det bedste for det enkelte barn.

"Det, at kommunen kun yder tilskuddet, hvis man sender sit lille barn i institution, gør det svært for forældre uden et stort økonomisk overskud på kontoen at vælge hjemmepasning til for en periode, selvom det måske er det bedste for deres barn," siger Tine Hjørnet, som er én af forældrene i forældregruppen.

Luxshan Ratnaravi fra Hinnerup står sammen med Tine Hjørnet i spidsen for en underskriftindsamling og et ønske om tilskud til at passe egne børn i hjemmet. Indsendt foto

Luxshan Ratnaravi fra Hinnerup står sammen med Tine Hjørnet i spidsen for en underskriftindsamling og et ønske om tilskud til at passe egne børn i hjemmet. Indsendt foto

Mange andre gør det

Ifølge forældregruppen er der mange gode grunde til at indføre ordningen i Favrskov, og kommunens manglende pladser til småbørn i vuggestuer og begrænsede dagplejere er én af dem.

"Selvom der er pladsgaranti, går geografien på den tilbudte plads ikke nødvendigvis op med logistikken, hvis man har flere børn. Bl.a. dette gjorde, at vi valgte, at min kone måtte passe vores datter et ekstra halvt år efter barselsperioden, indtil vores opsparing løb tør, mens vi ventede på en vuggestueplads," siger Luxshan Ratnaravi, der også er en del af forældregruppen i Favrskov.

"Knap halvdelen af landets kommuner samt nabokommuner som Randers, Silkeborg og Horsens har allerede gjort det, men Favrskov har ikke; her skal man altså sende sit barn i dagpleje eller vuggestue for at få tilskuddet, der dermed reducerer forældrenes egenbetaling til dagtilbuddet," siger de.

Underskriftindsamling

Forældregruppen har startet en underskriftindsamling på FrigørTilskuddet.dk om at indføre tilskud til pasning af egne børn i Favrskov, som pt. har lidt over 400 underskrifter.

En gennemgang af underskrifterne viser dog, at langt under 200 af dem kommer fra Favrskov, mens resten enten er anonyme, eller kommer fra andre dele af landet.

"Vi har ikke noget mål om et bestemt antal underskrifter - jo flere, jo bedre, selvfølgelig helst fra Favrskov, men vi synes også, at støtte fra forældre i resten af Danmark hjælper vores sag.

Han tilføjer, at Horsens, der også har en socialdemokratisk borgmester, fik indført det i maj med 380 underskrifter. Heraf var de 330 fra kommunen.

Intet nyt under solen

Borgmester Nils Borring (S) har ikke vendt sagen med sin byrådsgruppe, men henviser til den samme beslutning et flertal (primært bestående af socialdemokrater) traf for godt halvandet år siden.

"Der er for mig at se ikke ret meget nyt i sagen. Vi vil ikke honorere den slags behov for børnepasning. Det giver social slagside, da vi forventer, at alligevel vil være dem med økonomien i orden, der vil benytte sig af en sådan ordning. Du vil jo ikke få nok tilskud til at klare dig uden en god økonomi," lyder vurderingen. Han tilføjer:

"Desuden har vi brug for hænderne ud i virksomhederne."

Han tilføjer:

"Det vil svare til, at vi også skulle til at betale en ægtefælle til en ældre, måske syg borger for at blive hjemme og passe sin partner. Det er jo et valg man gør og jo ikke noget vi bør honorere."

Under sagsfremstillingen for et par år siden, viste det sig, at omkring 50 familier passede deres børn i hjemmet.

Dengang viste sagsakterne, at det ville betyde en meromkostning på 1,8 millioner kroner, hvis de skulle have tilskuddet. Derfor ville det også kræve et stort antal 'nye' forældre der vil passe i eget hjem, før det kunne blive en besparelse at indføre en fleksibel tilskudsordning, fremfører borgmesteren.

"De 50 familier har jo passet deres egne børn, uden støtte. Efter eget ønske og økonomi. Så hvordor skulle vi pludselig til at støtte sådanne familier.

Publiceret 03 September 2019 10:00