Klaus Bo viser med sine fotografier i Sløjfen, hvordan man forholder sig til døden i forskellige kulturer og ritualerne omkring døden. Pressefoto

Klaus Bo viser med sine fotografier i Sløjfen, hvordan man forholder sig til døden i forskellige kulturer og ritualerne omkring døden. Pressefoto

Se døden i øjnene gennem Klaus Bos fotos

Kulturhus Sløjfen viser 'Dead and Alive' til udgangen af oktober

udstilling Netop nu kan man i Hadsten Kulturhus Sløjfen se Klaus Bos fotoudstilling 'Dead and Alive', hvor han har fotograferet begravelsesritualer over hele verden.

Kimen til projektet blev lagt tilbage i 2002, hvor Klaus Bo fotograferede en muslimsk begravelsesceremoni i en moské på Vesterbro i København.

Ceremonien fik ham til at tænke over, hvor tabuiseret vores forhold til døden er herhjemme, og hvor lidt vi forholder os til en af de få ting, vi alle har til fælles: At vi skal dø på et eller andet tidspunkt.

Holder døden på afstand

De fleste danskere har aldrig set et dødt menneske. Vi holder døden på afstand, og vi overlader det ofte til professionelle at gøre den døde i stand og klar til begravelse eller bisættelse, selv når det er en af vores nærmeste, det handler om.

Mange steder i verden er døden anderledes nærværende i det daglige liv, og det er ofte familiens pligt at sørge for, at afdøde kommer videre på rette vis.

Lig bliver behandlet med stor nænsomhed og omhu, for sjælen skal sendes godt afsted.

Siden 2010 har Klaus Bo arbejdet seriøst med projektet, og har fotograferet begravelsesritualer i hele verden.

Idéen er, at han ved at fotografere, hvordan man forholder sig til døden i forskellige kulturer og ritualerne omkring døden, måske kunne perspektivere vores forhold til den.

Få os til at forholde os til vores egen dødelighed og få os til at snakke om døden og acceptere, at den er en del af livet.

Voldsomme billeder

Frem til udgangen af oktober kan et udvalg af de mange billeder, der indgår i projektet, ses i Sløjfen, hvorfra man på forhånd advarer om, at nogle af billederne kan virke voldsomme.

jesl

Publiceret 10 September 2019 04:00