Den norske skovkat Emil blev otte år. Privat foto.

Den norske skovkat Emil blev otte år. Privat foto.

Kat skudt:

To sider af samme sag - men man må ikke dræbe andres kat

Lone Teglskov ledte efter sin kat Emil og fandt ud af, at han var blevet dræbt af en lokal jæger

Af
Anette Bonde

jura Lone Teglskov savnede sin kat, og hængte derfor opslag op i Foldby, hvor hun netop var flyttet til. Hun opdagede, at katten var blevet aflivet af en lokal beboer med hjælp fra en jæger, og det både rystede hende og gjorde hende ked af det.

Aflivet af jæger

Lone Teglskov flyttede til Foldby 1. februar med sin norske skovkat Emi. I ti dage holdt hun ham inde for at knytte ham til det nye sted. Derefter lukkede hun ham ud. Han kom imidlertid ikke tilbage, og hun satte opslag op på Facebook og i lokalområdet, talte med naboer og meget andet.

I slutningen af april blev hun kontaktet af en kvinde i Foldby, der fortalte, at hun havde fundet ham i sin stald. Hun havde kontaktet en jæger, der 'ikke mente at han var værd at samle på', og de aflivede ham.

Lone Teglskov peger på, at Emil både var øremærket og chippet netop for at undgå den situation.

"Hun burde have kontaktet mig, eller Falck, politi eller en dyreklinik, i stedet for at aflive ham på stedet."

Lone Teglskov kontaktede nu dyreklinik og politi, der kunne bekræfte at det er ulovligt at aflive andres dyr, og efter aftale med politiet indgav hun anmeldelse. Politiet ønskede billedmateriale, men ifølge Lone Teglskov ville kvinden ikke oplyse yderligere om begravelse, og hvem der havde slået Emil ihjel. Hun nægtede også at fortælle, hvordan han var død og begravet.

Virkede udsultet

Lokalavisen har kontaktet kvinden, der fandt Emil. Hun understreger, at katten var hårdt medtaget, virkede udsultet, og knap havde kræfter til at mjave. Derfor vurderede hun og den jæger, hun havde bedt om hjælp og råd hos, at Emil havde bedst af at få fred. Hun lægger vægt på, at det ellers aldrig ville være kommet på tale at aflive katten.

Ved overhængende fare

Ifølge Bolius, Boligejernes Videncenter, er det ikke tilladt, at skyde eller på anden vis aflive strejfende katte, husdyr, løsslupne pelsdyr, tamkaniner og fjerkræ. Der er kun en enkelt undtagelse, nemlig hvis dyret angriber andre husdyr, eller der er overhængende fare for, at det vil angribe personer eller ejendom.

Ifølge Mark- og vejfredsloven er katteejere forpligtet til at holde katten på egen grund. Hvis den kommer ind på andres grund, må de derfor gerne jage den væk, men det skal ske på en måde, så dyret ikke oplever unødvendig smerte eller lidelse.

Hvis man fanger dyret, skal man senest inden for 24 timer kontakte ejeren. Og hvis man ikke ved, hvem dyret tilhører, skal man kontakte politiet.

Publiceret 13 September 2019 10:40