Debat

: HPV-vaccine til alle drenge

Morten Bang (V) Medlem af Favrskov Byråd

debat Venstre i Favrskov har indsendt forslag til årets budget-forhandlinger, hvor vi afsætter penge i kommunens budget de næste to år, der kan sikre, at alle drenge, der er fyldt 12 år før 1. juli 2019, kan blive HPV-vaccineret.

I første omgang har der været forskelsbehandling mellem drenge og piger i denne del af vores sundhedssystem. Og med den nye bekendtgørelse 'glemmer' man alle de drenge, der i den mellemliggende periode selv har skullet bekoste vaccinationen, og man 'glemmer' den gruppe af drenge, der er fyldt 12 år, men endnu ikke har fået vaccinen.

Venstres forslag gør op med denne forskelsbehandling, da vi foreslår, at kommunen dækker omkostningerne for alle drenge, der er fyldt 12 år før 1. juli 2019.

Denne gruppe af drenge, der endnu ikke er blevet vaccineret, skal have mulighed for at få vaccinen betalt, indtil de fylder 18 år.

Tilbud om frivillig gratis HPV-vaccination til alle drenge vil bidrage til at forebygge smittespredning af den farlige virus. Vaccinationen forhindrer kræft (for piger livmoderhalskræft) for drenge i endetarm, mandler og penis.

HPV-vaccinen er den eneste kendte vaccine, som med sikkerhed kan forhindre udvikling af alvorlige kræftformer hos både mænd og kvinder senere i livet.

Derfor skal vi som kommune sikre, at alle vores borgere, både drenge og piger, får dette tilbud om frivillig vaccination.

Det skal ikke være køn, alder eller familiernes økonomi, der afgør, hvem der får tilbuddet om HVP-vaccinen. Sundhed er for alle i Favrskov Kommune.

Publiceret 22 September 2019 06:00