Det var ægte strandvejr med østlig pålandsvind og moderate bølger, da elever fra Østervangskolen i Hadsten skulle udforske strand- og havmiljø. Foto: Michael Wulff

Det var ægte strandvejr med østlig pålandsvind og moderate bølger, da elever fra Østervangskolen i Hadsten skulle udforske strand- og havmiljø. Foto: Michael Wulff

Video:

Strandlivet kom helt tæt på Hadsten-elever

Der blev samlet plastik og fanget rejer, da Østervangskolen i Hadsten tog en bustur til stranden

Af
Michael Wulff

HADSTEN/EGÅ "Jeg fandt lige et skod mere!"

"Skriver du lige det ind, Thea?"

Sofie, Therese og Thea går på Østervangskolen i Hadsten. Mandag morgen i uge 39 hoppede de sammen med cirka 140 andre elever og lærere på de lejede busser og kørte 27 kilometer sydøst på til Aarhus Bugten, nærmere bestemt stranden lige ved Egå Marina.

Havet og dets liv skulle nærstuderes.

Fælles klasseprojekt

Det var eleverne på 3. 6. og 7. årgang, som havde fået del i Naturvidenskabsfestivalens uddelingspulje og dermed fået de mange penge, som sådan en tur koster.

"Vi har også fået råd til at købe de vaders der," fortalte naturfagslærer Benjamin Nørgaard Bording, da han selv lige var kommet ind på land igen efter en tur med et net, som gerne skulle støvsuge bunden for lidt rejer.

På med vaders

For alt-godt-fra-havet indgik også i dagens program, når først Masseeksperimentet med indsamling af skrald var udført.

"Meningen er så, at nogle elever selv kan prøve at få vaders på og så gå ud i vandet med et net og fange rejer. Men bølger og strøm er lidt kraftig i dag, så det bliver nok kun de største og så i vandkanten," lød det fra lærer Benjamin.

Efter den første times indsamling og en nøje registrering af affald gik eleverne ud i workshops på græsset bag stranden.

Der var mulighed for lidt 'sten-bingo' og 'strand-kims-leg', som gav et indblik på dyre- og plantelivet i strandkanten.

Udstiller senere

Efter tre en halv time vendte elever og lærere næsen mod Hadsten medbringende et hav af oplevelser og masser af frisk luft.

Senere skal eleverne udstille det materiale, som de fik indsamlet på stranden. Den udstilling finder sted på Østervangskolen i Hadsten.

Masseeksperimentet

Eleverne skal med naturvidenskabelige undersøgelsesmetoder (indsamling, sortering, identifikation og registrering) kortlægge et stykke dansk natur for plastaffald, og derefter bestemme mængden og typen af plast, de har fundet. Desuden kan eleverne, med 'low key' identifikationsmetoder, bidrage med undersøgelser af det plastaffald, de finder - hvilke polymerer består plastaffaldet af? Denne sidste del af eksperimentet er ikke obligatorisk.

Eksperimentet er todelt, en obligatorisk del og en frivillig del. Dels indsamling og kategorisering af det plast eleverne finder i naturen, dels identifikationen af hvilken slags plast (polymerer) eleverne har fundet.

kilde: Naturvidenskabsfestival.dk

Publiceret 23 September 2019 16:00