Debat:

Prisen på tobak skal op for børn og unges skyld

Ellen Rasmussen Fmd. Kræftens Bekæmpelse Favrskov lokalforening Gartnervænget 60, Hinnerup

debat Prisen på tobak er igen blevet et varmt emne i medierne og blandt politikere. Efter valgkampen tidligere på året så det ellers ud til, at de fleste partier kunne se det åbenlyst fornuftige i at sætte prisen på tobak op til 60 kroner for en pakke cigaretter.

Regeringens udspil lægger kun op til en mindre afgiftsstigning ved de kommende finanslovsforhandlinger. Frem til 2023 skal en pakke cigaretter af flere omgange stige til omkring en 50'er, ser det ud til.

Logikken er, at en lille prisstigning vil bringe flere penge til den evigt slunkne statskasse. Men det vil ikke få ret mange til at ændre rygevaner.

Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge. Og hver anden af dem, der bliver ved, ender med at dø af det.

De fleste rygere begynder at ryge som en del af ungdomslivet. Derfor er det os voksne, der har ansvaret for at gøre det så svært at begynde.

Ingen eksperter er i tvivl om, at højere priser på tobak er det mest effektive, vi kan gøre for at beskytte børn og unge mod at blive afhængige af tobak.

Men det hjælper ikke at sætte prisen op med et par kroner hist og pist.

I Kræftens Bekæmpelse mener vi, at der skal en 20’er oven i prisen på en pakke cigaretter nu, og at prisen herefter skal stige hurtigt til omkring 90 kroner for en pakke cigaretter.

Og prisstigningen skal selvfølgelig gælde alle former for tobak.

Men går det ikke ud over de fattigste?

Lad mig slå fast: At holde prisen på tobak nede er ikke at gøre de svageste i samfundet en tjeneste. Jo, der er flere i denne gruppe, der ryger. Men der er også flere, der bliver syge af tobakken.

Det skal vi gøre noget ved, og vil vi uligheden i sundhed til livs, så skal prisen på tobak op. Men selvfølgelig skal der være hjælp til at skære ned på forbruget eller helt at stoppe, det er klart.

Vi hjælper ingen ved at gøre tobakken billig. Sæt prisen op - for vores børn og unges skyld.

Publiceret 05 October 2019 07:15