Lars Bangshøi Olesen glæder sig til at kunne være lidt mere spontan i det daglige. Foto: CSJ

Lars Bangshøi Olesen glæder sig til at kunne være lidt mere spontan i det daglige. Foto: CSJ

Organist i mere end halvdelen af sit liv:

Nu er Lars stoppet for at få mere frihed og fritid

Ulstrup Kirkes organist gennem 28 år har sagt op

Af
Christina S. Johansen

Ulstrup Lige om lidt bliver han 50 år gammel - de 28 af årene har Lars Bangshøi Olesen været organist i Ulstrup Kirke.

Forrige søndag sad han dog bag tangenterne for sidste gang - sådan officielt set i hvert fald.

Lars Bangshøi Olesen har nemlig valgt at ”nøjes” kun med sit fuldtidsarbejde som kontorfuldmægtig i Vestre Landsret i Randers. Stillingen som organist i Ulstrup har været på 25 timer, som Lars har haft oveni.

Det kan man da umiddelbart godt blive lidt forpustet over.

"Men det er jo min hobby at spille på orgel, og musik har altid fyldt meget i mit liv - det sidder dybt i mig - så jeg har været rigtig glad for den her stilling," siger Lars Bangshøi Olesen, som dog også indrømmer, at han ser frem til mere fritid:

"Beslutningen har ligget og ulmet i noget tid. Hvornår var det lige det rette tidspunkt at stoppe? Det er så blevet nu. Man skal også geare ned, mens det stadig går godt. Jeg tænker faktisk også, at det kun er sundt, at der kommer nogle nye kræfter til kirken. Men det er da virkelig mærkeligt, at det ikke er mit orgel mere - jeg fældede også en tåre til afskedsreceptionen," siger han og fortsætter:

"Siden jeg var helt ung, har jeg haft to jobs samtidig, men nu er tiden altså inde til mere frihed. Jeg ser frem til at kunne komme noget mere i sommerhus, til at sidde med en god bog, til motion og til at øve mere. I det hele taget til ikke at skulle planlægge alting virkelig grundigt. Nu kan min mand og jeg være lidt mere spontane," siger Lars Bangshøi Olesen, der bor i Ulstrup.

Kræver masser af øvelse

Orgelmusikken tog faktisk sit tag i Lars, allerede før han blev ansat i Ulstrup.

Som kun 16-årig havde han nemlig sit første embede i Skjern Kirke. Siden kom han på Vestervig Kirkemusikskole i fire år.

"Jeg ved faktisk ikke, hvor interessen for kirkemusik opstod - men det gjorde den altså. Det er ikke fordi, at jeg er specielt kristen eller har gået meget i kirke i mit liv, jeg kan bare godt lide musikken og de udfordringer, som orgelmusik giver, for det kræver mange timers øvelse, og det passer mig godt," siger organisten.

Kan stadig findes i kirken

Skulle man sidde og tro, at sådan en organist da kun har til opgave at møde op til gudstjenesten hver søndag, så kan man godt tro om igen.

Deroveni er der andre kirkelige handlinger såsom begravelser, man jo ikke lige kan planlægge på forhånd. Desuden korarbejde, arrangementer i sognegården og koncerter. Og så skal der selvfølgelig øves også.

Alt det har Lars Bangshøi Olesen nu valgt fra. Eller det vil sige, egentlig får han stadig sin gang i kirken. Han fortsætter nemlig med at spille med Gudenåkoret og vil også vikariere af og til, fortæller han:

"Jeg skal selvfølgelig holde mit orgelspil ved lige og har da også fået lov at blive ved med at benytte kirkens orgel til at øve. Det er ligesom en fodboldspiller. Hvis ikke han sørger for at træne, så kan han ikke spille."

Publiceret 11 October 2019 11:30