Forvent meget mere af det her, når Det Gule Hus i Hammel forvandles til spøgelseshus. Foto: Frijsenborg Efterskole

Forvent meget mere af det her, når Det Gule Hus i Hammel forvandles til spøgelseshus. Foto: Frijsenborg Efterskole

Nyt spøgelseshus bliver RIGTIG scary:

"Folk kommer til at tale om det her i mange år"

Halloween i Hammel bliver ekstra uhyggeligt i år. Elever fra Frijsenborg Efterskole står nemlig bag spøgelseshus

Af
Christina S. Johansen

Hammel Selv i dagslys er Det Gule Hus på hjørnet ved Banealle/Anbækvej faktisk ret uhyggeligt, skulle undertegnede hilse at sige. Det er dog ingenting i forhold til, hvad man kan forvente sig, når Hammel fejrer Halloween 31. oktober.

Her indretter elever fra Frijsenborg Efterskole nemlig et decideret spøgelseshus i den store, gamle villa - og det bliver altså ikke for svage sjæle.

"Det bliver vildt, og man kan godt forvente at blive rigtig skræmt," lyder det hemmelighedsfuldt fra Kathrine Erbo Kjær, der sammen med Sigrid Stensgaard Poulsen har taget teten og fået skolekammeraterne med på idéen.

Uden at løfte for meget af sløret kan det da godt afsløres, at pigerne blandt andet taler om et torturrum i kælderen.

"Og hey, der står en fryser, den kan der jo også ligge nogle nede i," lyder det fra Kathrine og Sigrid på vej gennem huset.

Kathrine Erbo Kjær og Sigrid Stensgaard Poulsen har taget teten og fået efterskole-kammeraterne med på idéen. Foto: CSJ

Kathrine Erbo Kjær og Sigrid Stensgaard Poulsen har taget teten og fået efterskole-kammeraterne med på idéen. Foto: CSJ

Et hus med historie

Det Gule Hus - som oprindeligt var hvidt - åbnede oprindeligt som Frijsenborgegnens Ungdomsskole 3. november 1949. Her boede 22 piger og frøken Karen Banke Larsen i huset. Da ægteparret Rasmus og Gerda Enemærke overtog som forstanderpar, boede der otte piger ved parrets første sommerskole, der begyndte 3. maj 1955.

"Det synes vi jo er en fed historie: Det begyndte som efterskole, og nu lukker og slukker vores elever så stedet 70 år efter - næsten på datoen," siger Brian Ovesen, forstander på Frijsenborg Efterskole.

Huset har stået tomt længe og skal rives ned. Derfor har eleverne fået helt frie tøjler til at gøre huset så uhyggeligt som muligt. Og det har de i sinde at gøre i selskab med en tidligere elev, som kommer med et horror-event-firma.

"Vi synes, at det er lidt sjovt at lege med husets historie, så vi får otte piger til at spille elever på den gamle ungdomsskole. Og så fortæller de ligesom stedets historie," siger Sigrid Stensgaard Poulsen.

Spøgelseshuset bliver indrettet sådan, at der i kælderen og på førstesal kun er adgang for alle over 13 år - for "det bliver virkelig klamt," som Sigrid og Kathrine beskriver det.

Stueplan er i den mere milde ende af skalaen.

Man skal glæde sig

Frijsenborg Efterskoles elever plejer at være med til at skabe skræk og rædsel rundt omkring i byen til Halloween. Det gør de også i år, men spøgelseshuset bliver så bare lige i en skala for sig, lover Allan Bo Andresen, event-koordinator Hammel Handel:

"Det bliver helt fantastisk. jeg er selv helt oppe at køre over det. Der bliver givet gas på alle tangenter, så det bliver virkelig scary og fedt. Det bliver noget, som folk kommer til at tale om i mange år. Man skal virkelig glæde sig," siger han.

Spøgelseshuset er blevet til i et samarbejde mellem Hammel Handel, Favrskov Kommune og Frijsenborg Efterskole.

FAKTA

Oplev også nattens dyr og historiefortælling

  • I Det Gule Hus vil man også kunne møde Poul Nørgaard fra historisk arkiv. Han fortæller om allehelgens aften og krydrer det med lokale spøgelseshistorier.
  • Oplev også naturvejleder Vibe Sørensen fortælle om nattens dyr.
  • Hele arrangementet har fået støtte af Kulturring Østjylland, som er et samarbejde mellem Kulturministeriet og syv kommuner - herunder Favrskov.

Publiceret 16 October 2019 06:00