Sognepræst Eva Graabek. Arkivfoto

Sognepræst Eva Graabek. Arkivfoto

Præsteklumme:

"Bring your own device"

Er det rimeligt, at forældre selv skal sørge for en computer til deres børns skolegang? Dette spørgsmål rejses i denne uges præsteklumme

Af
Eva Graabek

Laurbjerg

Værum og Ørum sogne

Søften og Foldby sogne

klumme Mange forældre med børn i skolealderen, især i udskolingen, er bekendt med denne formulering, som betyder "medbring dit eget it-udstyr".

Jeg har store børn, som i dag er i arbejde eller i gang med videregående uddannelse, og jeg havde faktisk glemt alt om denne problematik, indtil mine efternølere kom i udskolingen, og de kom hjem og sagde:

"Vi skal have vores egen computer med, vi kan låne på skolen indtil vores konfirmation, hvor vi kan ønske os en bærbar pc til skolebrug."

"Hmmh," var min kommentar! Velvidende, at de ikke ønsker sig en bærbar pc i konfirmationsgave.

Det er gamer-drenge i stor stil, og alt it-udstyr i huset er konverteret til spillebrug, og en bærbar pc er ikke i høj kurs, når man er gamer. De kører alt for langsomt.

Så jeg var klar over, at det var forældrepungen, der måtte op her, og det vel og mærke for to styk, så 3.000 kr. var i al fald minimum.

Vi kan ikke tillade os at kalde os selv fattige, men alligevel skal vi planlægge større poster, så denne 'uld i mund' fra skolen fra skolestart satte mine tanker i gang.

Det er nemlig ikke helt klart endnu, hvordan folkeskoler skal og kan omgås denne 'bring your own device'-strategi, fordi der ligger flere problemer begravet her.

Fredag morgen hørte jeg en udsendelse i radioen om netop denne problematik.

I Aarhus har man valgt at indkøbe it-udstyr til alle elever i 2.-10.klasse. Det har Aarhus Kommune brugt 56 mio. kr. på, og det har man valgt at gøre for at undgå den sociale stigmatisering, der kan opstå ved at bede elever om at medbringe eget it-udstyr.

Der kan være elever, der kommer med en Macbook til 12.000 kr., mens andre slet ikke kan købe en almindelig fungerende pc til 3.000 kr., og de elever må stille sig tilfreds med skolens ofte slidte it-udstyr.

Desuden var der eksperter i radioprogrammet, som problematiserede, at der ikke findes dokumentation for, at it fungerer læringsmæssigt. Hvad nu, hvis eleverne ikke lærer så meget som førhen?

Vi er vant til at tilgå tingene kritisk, og det ville måske være rettidig omhu med en undersøgelse af it i undervisningen, og hvilken læringsmæssigt indvirkning, it har.

Hjemme hos os har vi, som sædvanlig, vores egen alternative tilgang til ting og måder at løse problemer på.

Jeg har to dejlige drenge, som ikke har de store krav og ønsker materialistisk. Hvis de er godt dækket ind gamer-mæssigt, er de glade.

Så den ene af drengene sagde til mig: "Ved du hvad, mor, jeg tror altså godt, at vi kan klare os med én af skolens computere de næste tre år."

"Okay," sagde jeg, "det er en aftale, og så evaluerer vi løbende, for det er klart, at I ikke skal klare jer dårligt, fordi I skal bruge skolens computere."

Og så har jeg lidt tid til at finde 3.000 kr. til pc'er, for det viser sig, at skolens pc’er er i ganske dårlig forfatning: de mangler taster, de går ned, og så glemmer de at gemme filer, så det er vist ikke nogen holdbar løsning.

Det er da fuldstændig indlysende, at jeg køber pc'er, når det gælder mine børns indlæring, men jeg ønsker mig så meget en klar holdning på dette område, og at nogen, som får penge for det, tager ansvar..

Publiceret 20 October 2019 06:00