Det væltede bøgetræ blev besigtiget tilbage i april 2019. Tilsendt foto

Det væltede bøgetræ blev besigtiget tilbage i april 2019. Tilsendt foto

Præstens væltede bøg bliver skåret ud til kunst

Kunstner Søren Brynjolf skal lave ældgammel, væltet træ til kunstværk

Af
Kian Johansen

Hammel Det nåede næsten at blive 300 år, før det væltede i en storm i april 2019.

Kultur- og Fritidsudvalget i Favrskov Kommune har afsat 45.000 kroner til at lade kunstneren Søren Brynjolf fra Bogense, forvandle det gamle bøgetræ, kendt som 'Præstens Bøg', til et kunstværk. Træskærearbejdet begynder i november 2019.

En pressemeddelelse fra kommunen fortæller, at 'Præstens Bøg' i mange år har haft en særlig betydning for besøgende i Frijsenborgskoven ved Hammel. Historien fortæller, at Pastor Andresen i 1850 bad lensgreven af Frijsenborg om at lade træet stå, da det havde særlig betydning for ham og mange andre. Træet nåede at blive næsten 300 år og var kendt for at springe ud cirka en uge før de øvrige bøgetræer. Nu genopstår det stolte træ, når stammerne omdannes til kunstværker, der berører emnet ”tid”.

Vil ære træet

Steen Thomasen, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Favrskov Kommune, glæder sig over, at træet får nyt liv:

"'Præstens Bøg' har en historisk betydning for området og er meget besøgt af både løbere og gående. Nu ærer vi træet og historien på smukkeste vis, og træet kan minde os om tiden, der går, og om naturens cyklus. Alting har sin tid, og nu får 'Præstens Bøg' sin anden tid som kunstværk og bliver dermed et nyt udflugtsmål i Frijsenborgskoven. Det glæder mig, at vi på den måde kombinerer både historie, natur og kultur," siger han.

Skæres i november

Søren Brynjolf går i gang med træskærearbejdet om nogle uger.

De tre parallelle stammer udsmykkes med hvert sit kunstværk, der kredser om begrebet tid og historien. Kunstværket forventes at stå klar ved årsskiftet.

Kunstværket har en forventet levetid på 8-15 år og vil forgå over tid og blive hjemsted for insekter, svampe og lignende.

Publiceret 25 October 2019 11:00