Allan Nordestgaard Sørensen og Jesper Land Gregersen foran nogle få af en lang række billeder fra musik- og fest-aftener i Røgen Forsamlingshus. Foto: Anette Bonde.

Allan Nordestgaard Sørensen og Jesper Land Gregersen foran nogle få af en lang række billeder fra musik- og fest-aftener i Røgen Forsamlingshus. Foto: Anette Bonde.

Røgen:

Lille forsamlingshus med store koncerter

I mange år har Røgen Forsamlingshus lagt hus til koncerter med nogle af Danmarks største musikere og sideløbende været hele byens samlingssted med faste ugentlige arrangementer i vinterhalvåret

Af
Anette Bonde

røgen "Far, hvornår skal vi i café igen?"

Lige som de fleste andre i Røgen er Allan Nordestgaard Sørensens lille datter glad for at komme i forsamlingshuset, og hun glæder sig til næste gang, hun skal mødes med byens folk. Sådan har de fleste i Røgen det.

Efterårssæsonen er netop gået i gang. Der er streaming fra Aarhus Universitet om tirsdagen, fællesspisning onsdag, gymnastik torsdag og café fredag eftermiddag. Der er god opbakning til det meste. Til fællesspisning var der sidste gang 52 mennesker, og 30-35 møder op til streaming. Det skal nævnes, at der bor 92 personer inden for bygrænsen.

"Vi er heldigere end mange andre ved at have et hav af frivillige, så det ikke kun er Tordenskjolds Soldater, der tager fat. Byens borgere vil fællesskabet," siger Allan Nordestgaard Sørensen, formand for Røgen Borgerforening.

Borgerforeningen er paraply oven over de mange forskellige undergrupper og udvalg, der hver især er med til at skabe fællesskabet i byen, herunder forsamlingshuset.

Ud over de faste ugentlige tiltag i vinterhalvåret bliver der ind imellem kaldt ind til særlige arrangementer. Det kan være storskærm ved sportsbegivenheder, Disney-aften for børn, fastelavn etc.

"Ved caféen i fredags var der forresten én der foreslog 'Barnaby' på storskærm," bemærker bestyrelsesmedlem og formand for musikudvalget Jesper Land Gregersen med et glimt i øjet - samme ånd som forslaget vist blev fremsat i.

Koncerter og fest

Og så er der selvfølgelig også koncerterne, som Røgen Forsamlingshus efterhånden er blevet ret så kendt for. Store navne som Joan Armatrading, Sebastian, Johnny Madsen, Søs Fenger, Peter Belli, Ibrahim Electric, Annisette, Palle Mikkelborg, Burning Red Ivanhoe, Tørfisk, Basco og Prinsens Musikkorps, Pink Floyd Project og Poul Dissing har optrådt. Hver kunstner bliver hædret med et billede fra koncerten, og med fem koncerter hvert år er det blevet til lange rækker af fotos rundt i hele huset.

Tilbagemeldingerne fra musikerne melder, at koncerten tit har været en lige så stor oplevelse for dem som for publikum. De mindre rammer og private former tiltaler dem, og tit tager de afsted med et 'tak', når de kører. Hvis de kommer langvejs fra, har de nogle gange overnattet hos Jesper og drager afsted efter morgenmaden.

"Det er sjovt at følge koncerterne fra den lidt stille start, hvor bandet skal vinde publikum, og hvor det tit bliver til ren festivalstemning. Publikum i Røgen er også gode til at spille op til bandet, fordi man er tæt på hinanden," forklarer Jesper og suppleres af Allan:

"Vi er et lille fællesskab - det inkluderer også bandet."

Koncerter redder økonomi

Det var i 2005 at Røgen Forsamlingshus begyndte med koncerter. De startede oprindelig for at redde forsamlingshusets økonomi, ligesom de øvrige aktiviteter også udgør en stor del af indtægterne. Udlejningen til private fester er sekundært i dag.

"Det kan vi ikke leve af, vi var nødt til at se efter andre veje."

Indtægterne til Røgen Borgerforening kommer hovedsageligt fra medlemskontingent, billetindtægter fra diverse aktiviteter i forsamlingshuset og landsbystøtten fra Favrskov Kommune. Og så søges Kulturelt Samvirke Favrskov om underskudsgaranti, når der satses på lidt usikre arrangementer. Det skal også med, at alle, både arrangører og hjælpere, betaler fuld billetpris til alt.

"Vi er afhængige af alle disse indtægter til at dække de årlige driftsudgifter til blandt andet forsamlingshuset og byens legeplads."

Næste gang Røgen Forsamlingshus byder på koncert er lørdag 9. november, hvor Booze Brothers går på scenen.

Publiceret 03 November 2019 10:30