Mark Shadwell (tv) og Henrik Stampe (th) diskuterer, om det nye desinficerende middel til rengøring af tankene er lige så godt som den gamle variant. Imens finder Jan Nielsen (mf) den nye variant frem. Foto: Mads Frost

Mark Shadwell (tv) og Henrik Stampe (th) diskuterer, om det nye desinficerende middel til rengøring af tankene er lige så godt som den gamle variant. Imens finder Jan Nielsen (mf) den nye variant frem. Foto: Mads Frost Mads Frost

Butik i landsby:

Tørstede efter udstyr og åbnede et minimekka for ølentusiaster

Mark Shadwells butik i en lille bygning ved siden af huset i Vissing er et mekka, hvis du vil brygge øl.

Af
Emma J. Kjær

JP Aarhus

Vissing Der går ikke mere end et par minutter efter åbningstid, før døren går op. Dagens første kunde er 'næsten nybegynder' og har før brygget øl i et laug, men vil nu til også at brygge derhjemme.

Vi talte om det i nogle år. Og så havde vi lige pludselig CVR-nummer og det hele.

Mark Shadwell.

Kunden hedder Henrik Stampe og er fra Harlev. Det er første gang, at han besøger butikken, og han er kommet for at købe et komplet sæt til hjemmebrygning.

"Jeg kan godt lide at kunne se varerne i virkeligheden og at have nogen at spørge, hvis jeg får brug for hjælp," fortæller han.

Det er derfor, han er kørt til landsbyen Vissing lidt uden for Hadsten.

Ølbutik i Vissing

Her kan man nemlig købe udstyr til hjemmebryg af øl. Butikken J.M. Bryg ligger, hvor ejeren Mark Shadwells garage engang lå.

"Hvad kan jeg hjælpe med?" spørger Mark Shadwell.

Han og kunden går i gang med at diskutere, hvilke himstregimser og fidelihutter der bedst passer til Henrik Stampes ønsker og behov: Skal man bruge taphane eller ej? Og hvilke fordele og ulemper er der ved karbonering?

Mark Shadwell forsøger konstant at gøre sig klogere på, hvad der rører sig inden for ølverdenen, så han kan give kunderne ordentlig vejledning. Det gør han bl.a. ved at høre podcasts. Foto: Mads Frost

Mark Shadwell forsøger konstant at gøre sig klogere på, hvad der rører sig inden for ølverdenen, så han kan give kunderne ordentlig vejledning. Det gør han bl.a. ved at høre podcasts. Foto: Mads Frost Mads Frost

Hylderne langs butikkens vægge er fyldt op med alt, hvad man kunne ønske sig som amatørbrygmester. Der er færdigblandede kits med sjove navne som ”Mad Bad Lager” og ”Crazy Batch Bitter” og små indkøbsvogne fyldt til randen med mangefarvede kapsler.

Bag disken hænger der slanger til tapning, og langs en af væggene står kasser med forskellige smagsblandinger til enhver smag – blandt andet nogle af Mark Shadwells egne opskrifter.

"Da der var jubilæum for Reformationen, lavede vi blandt andet en opskrift," fortæller butiksejeren.

Personlig hjælp

Mark Shadwell havde brygget øl på amatørbasis i nogle år, da han og ølentusiasten Jan Nielsen fandt på at etablere en butik, hvor man kan købe udstyr til hjemmebryg af øl.

Der manglede et sted i Jylland, hvor man kunne komme ind og spørge om hjælp. Skulle man som hjemmebrygmester købe maltekstrakt, en ”growler” eller en taphane til ølbrygning, måtte man ty til internettet.

Mark Shadwell bruger stadig internettet til at orientere sig i podcasts mv., så han kan være opdateret på nye metoder inden for ølverdenen og være sikker på, at han kan give kunderne gode råd med hjem.

Før i tiden måtte man begive sig til Sjælland eller Nordtyskland for at få personlig hjælp, hvis man var jysk ølentusiast og usikker på, præcis hvad man skulle have af udstyr. Det var sådan, at idéen om at åbne butik i Vissing blev til.

"Vi talte om det i nogle år. Og så havde vi lige pludselig CVR-nummer og det hele," konstaterer Mark Shadwell.

Selv om butikken ligger godt gemt ude på landet, savner den ikke kunder. De kommer langvejs fra, og ifølge Mark Shadwell er der før dukket nordmænd op, som tog et smut forbi på vej mod færgen. Fra venstre: Michael Madsen, Mark Shadwell og Henrik Stampe. Foto: Mads Frost

Selv om butikken ligger godt gemt ude på landet, savner den ikke kunder. De kommer langvejs fra, og ifølge Mark Shadwell er der før dukket nordmænd op, som tog et smut forbi på vej mod færgen. Fra venstre: Michael Madsen, Mark Shadwell og Henrik Stampe. Foto: Mads Frost Mads Frost

Fart på foretagendet

Det er nu 2,5 år siden, at han og Jan Nielsen åbnede butikken. I den tid er de rykket fra små lokaler ved Jan Nielsens hus til nogle lidt større, nemlig dem, som butikken ligger i nu, hvor Mark Shadwells garage før stod.

Jan Nielsen har i mellemtiden også forladt foretagendet – i hvert fald som ejer.

"Jeg følger det stadig og vil gerne støtte op om det, men det kom til at fylde for meget i forhold til mit job," siger Jan Nielsen, som hjælper til en gang imellem i butikkens åbningstid.

Mark Shadwell driver nu foretagendet som eneste indehaver, og det må siges at fortsætte i en positiv retning.

Inden alt for lang tid bliver de nuværende lokaler nok også for små. Ifølge Mark Shadwell kan det allerede mærkes, at pladsen er ved at være trang.

"Det kan godt være, vi bliver nødt til at udvide igen på et tidspunkt, men nu må vi se," fortæller Mark Shadwell.

Det sjove er processen

Bagest i lokalerne har han sit eget lille øllaboratorium, hvor han eksperimenterer med forskellige bryggemetoder. Lige nu har han en tankfuld øl stående, som på grund af en særlig gærtype skal holdes varm for at lykkes.

Det er dog ikke sådan et eksperiment, som Michael Madsen fra Randers, som er dagens kunde nummer to, skal i gang med. Han fik sit bryggeudstyr af sin familie, da han fyldte 50 år, og er kommet til butikken i Vissing for at supplere med mere grej.

"Jeg kan godt lide mørk øl, og sådan noget tager mellem to og fire måneder at lave. Men det sjove ved hjemmebrygning er, at man kan følge udviklingen i løbet af processen," fortæller han.

Publiceret 17 November 2019 11:00