"Man kan blive så afhængig af digitale hjælpemidler, at man helt glemmer, hvordan man bruger papir og blyant," siger Jens Arne Pedersen, som ikke er modstander af det digitale, men det grundlæggende skal være på plads først. Foto: CSJ

Han fik en ide:

Farfar vil hjælpe store og små med matematikken

Med 'Farfars Matematikbog' håber Jens Arne Pedersen, at flere vil lære matematik

Af
Christina S. Johansen

Hinnerup Det halter med matematikken hos mange børn og unge, mener Jens Arne Pedersen fra Hinnerup, som derfor nu har udgivet 'Farfars matematikbog'.

"Over tid har jeg oplevet, at egne og omgivelsernes børn og børnebørn har spurgt mig om hjælp til matematikopgaver. Her har jeg opdaget, at der er flere områder, hvor det halter med færdighedsregningen. Det handler særligt om brøker og potensregning," fortæller Jens Arne Pedersen, der er pensioneret kemiker.

I takt med at han har hjulpet flere og flere børn, begyndte han at skrive nogle ting ned, for han skulle jo alligevel forklare det så tit.

En dag slog det ham så: Hvorfor ikke lave en hel matematikbog selv?

Som tænkt, så gjort. For to år siden gik skriveriet i gang, og 1. november i år kunne han stå med det første fysiske eksemplar i hænderne.

En bred målgruppe

Matematikbogen er tiltænkt elever i folkeskolens ældste klasser, ligesom mange lidt yngre end dette også kan have glæde af den.

Men her stopper målgruppen ikke.

"Mange forældre og bedsteforældre tænker: 'Det har jeg aldrig fundet ud af' om matematikken. Måske kan den her bog hjælpe nogle af dem til at få fat i det, så de kan hjælpe deres børn eller børnebørn. I sidste ende er det jo børnene, jeg tænker på. Jeg synes, at det er synd for dem, at de ikke kan det her stof," fortæller Jens Arne Pedersen.

"Jeg har en meget pædagogisk tilgang til faget i bogen og prøver virkelig at tage folk i hånden," fortsætter den nyudsprungne forfatter, som valgte at kalde sin bog 'Farfars matematikbog' netop for at signalere, at målgruppen er bred.

De grundlæggende ting

Jens Arne Pedersen har sin matematikkundskab fra kemiens verden. Han har nemlig været ansat på Kemisk Institut på Aarhus Universitet, hvor han har undervist og forsket i 35 år, til han gik på pension i 2004.

På universitetet oplevede han på egen hånd, hvordan det grundlag, som studenterne kom med, blev mere og mere utilstrækkeligt.

"Jeg er virkelig forbavset over, hvor mange der ikke forstår de grundlægende ting," siger han.

Har selv udgivet bogen

Med 'Farfars matematikbog' bliver man ført ind i matematikken helt fra plus, minus, gange og dividere, til at regne med bogstaver. Gennem bogen stiger sværhedsgraden, så den sidste del faktisk er på gymnasieniveau.

Undervejs kan man teste sine evner i den medfølgende opgavebog.

'Farfars Matematikbog' er ikke skrevet med det sigte, at skulle fungere som en lærebog i folkeskolen. Den er til "privat brug", som en ekstra hjælp til store og små.

Det er Jens Arne Pedersen selv, som har udgivet bogen, og nu går arbejdet i gang med at få den ud i Favrskovs boghandlere.

Indtil boghandlerne måske bider på kan man købe 'Farfars matematikbog' på hjemmesiden www.farfarsmatematikbog.dk.

Publiceret 30 November 2019 10:30