"Jeg glæder mig rigtig meget til at skifte kæde. Bog Idé er for dyr at være en del af," siger Marie-Louise Kannerup, som ejer Bogormen i Hadsten. Foto: CSJ

Tre lokale Bog & Idé lukker:

"Nye" boghandlere opstår

Fra nytår vil man ikke længere kunne handle i en Bog & Idé i Favrskov Kommune

Af
Christina S. Johansen

Skifte De tre Bog & Idé-butikker i henholdsvis Hammel, Hadsten og Hinnerup lukker. Men bare rolig - de fortsætter alligevel (næsten) som hidtil.

Butikkerne skifter nemlig blot kæde, så de ikke længere er en del af Bog & Idé, men derimod den frivillige kæde Kon-Tur, som består af selvstændige bog-, papir- og legetøjshandlere.

Jeg glæder mig rigtig meget til at skifte. Nu kan jeg selv bestemme, hvad jeg vil have i min forretning.

Marie-Louise Kannerup, Bogormen Hadsten

Og det glæder manden bag boghandleren i Hammel, Niels Peter Bækhøj-Poulsen:

"Det bliver fantastisk. Så kan vi bedre bestemme alting selv. Og bedre styre, hvad der kommer ind ad døren. Dermed kan vi forhåbentlig undgå for store varelagre. Så jeg er virkelig spændt på en meget positiv måde," siger han.

Budskabet er det samme fra Bjarne Holm Hansen, som ejer Bog og Idé i Hinnerup sammen med Dorthe Ostrowski.

"Vi har valgt at blive en del af Kon-Tur, så vi bedre kan tilpasse vores sortiment efter kunderne. På den måde vil vi mere end nogensinde før være den lokale boghandel," siger Bjarne Holm Hansen.

Sidste skud i bøssen

I kommunens tredje og sidste boghandel, Bogormen i Hadsten, er det ligeledes den større frihed, som ejer Marie-Louise Kannerup slår ned på:

"Jeg glæder mig rigtig meget til at skifte. Bog & Idé er for dyr at være en del af. Der er et for stort tvunget grundsortiment, som jeg skal ligge inde med. Nu kan jeg selv bestemme, hvad jeg vil have i min forretning. Jeg vil grundlæggende tilbyde de samme ting, men måske ikke lige 14 forskellige slags af hver," siger hun og tilføjer, at skulle der være noget, som kunden ikke lige kan finde i butikken, så kan det altid bestilles hjem.

Hun lægger ikke skjul på, at det for hende er "sidste skud i bøssen", som hun selv udtrykker det, i forhold til at kunne drive forretningen videre:

"Vi flyttede her til de nye lokaler for et år siden, men det har ikke givet det, vi havde håbet på - der mangler fortsat opbakning fra de lokale. Så skiftet til Kon-Tur sker også lidt af nød," siger hun og kommer med en klar opfordring:

"Hvis man vil have en lokal boghandel til næste jul, er man nødt til at bakke op nu."

Kan bytte i hele landet

Alle tre boghandlere slår fast, at en stor del af årsagen til deres skifte også skyldes, at kunderne fortsat vil kunne få byttet sine varer over hele landet.

Der er butikker i både Aarhus, Aalborg, Frederikshavn og så langt væk som Skagen, Odense og København.

Kon-Tur vil nemlig, med tilgangen af de nye butikker, bestå af 66 forhandlere indenfor boghandel og legetøj.

Publiceret 20 December 2019 17:00