En alarm i boligen har præventiv effekt, og samtidig stresser den indbrudstyven, hvis han/hun alligevel er brudt ind på trods af alarmen. Foto: Ingimage.com

En alarm i boligen har præventiv effekt, og samtidig stresser den indbrudstyven, hvis han/hun alligevel er brudt ind på trods af alarmen. Foto: Ingimage.com

Alarmer kan få tyvene til at gå igen - hurtigt

Alarmer i boligen kan stresse indbrudstyvene. Men de hjælper ikke, hvis dit hus er lige så nemt at bryde ind i som en papkasse, siger politiet

indbrud Der er en grund til, at alarmselskaberne lever godt og sprøjter alarmsystemer ud til danske boligejere. For danske boligejere er blandt dem i Nordeuropa, der har allerflest indbrud. Heldigvis er antallet af indbrud faldet. I 2017 var der 29.147 indbrud, hvilket er det laveste siden 2007.

Det er ikke bare de mange alarmers fortjeneste. For det hjælper ikke at installere en alarm i dit hus, hvis det er lige så nemt at bryde ind i som en papkasse. Der skal først og fremmest andre ting til for at sikre dit hus, og det bedste råd er ifølge forsikringsbranchen og Det Kriminalpræventive Råd at anskaffe sig døre og vinduer med såkaldt skal-sikring. Det er det - sikring af døre og vinduer - der forhindrer tyvene i at komme ind.

Men en alarm på huset kan sagtens være en god idé alligevel, hvis du har haft indbrud og føler dig utryg, er utryg ved at være hjemme om natten, hvis du bor i et område med mange indbrud, hvis du rejser meget, har langt til naboer eller har mange særlige værdier liggende og hængende på væggene. For et alarmsystem kan stresse tyven, så han er mindre grundig under indbruddet og slipper væk med færre ting.

Nogle alarmer starter en sirene eller tænder lys, hvis der er indbrudsforsøg i huset, og det er en billigere løsning, fordi det ikke kræver abonnement. Til gengæld kommer der heller ikke noget vagtfirma kørende for at skræmme tyvene væk. Du eller en nabo skal selv reagere på alarmen, hvis den går i gang. Nogle alarmer er koblet til et vagtfirma, som du betaler for at komme, hvis der er indbrud, og det er vigtigt at vælge en kontrolcentral, der er godkendt af Rigspolitiet. Andre alarmer igen sender en sms til din mobiltelefon, og så skal du selv reagere på det.

Det er rædselsfuldt at komme hjem til et gennemrodet hus og have mistet alle sine smykker, computeren med familiebillederne og de fine arvede designerlamper.

Så hvis man har sørget for at sikre døre og vindue, aftalt overvågning med naboerne, stillet opvask frem som om man var hjemme, fjernet haveredskaber udenfor så tyvene ikke kan bruge dem, slået græsset og måske låst smykker, kontanter og sparegrise ind i en sikret værdiboks, så kan man ikke gøre meget mere. Jo, få installeret en alarm på huset, så tyven bliver stresset og skynder sig hurtigt væk igen.

Publiceret 23 December 2019 17:30