Husker du:

Da Østergade sejrede over Søndergade og fik en ægte rulletrappe

I 1987 åbnede Hadsten Center med pomp og pragt - og en rulletrappe

Af
Herluf Nydam Jensen

Arkivleder Hadsten Lokalarkiv

Lokalhistorie I starten af 1980'erne var der en gruppe af Hadsten borgere, der tog initiativet til at renovere en del af Østergade i Hadsten.

Det var efter at daværende Hadsten Bank med den nye direktør John Madsen i spidsen havde bygget en ny bank, der var i voldsom vækst.

Østergade og Søndergade havde i mange år ført en kamp, om hvem der var førende i Hadsten, selvfølgelig udsprunget af lukningen af passagen over jernbanen i 1960.

Related content

Tag over varerne

På den tid var det moderne at bygge forretningscentre i byerne, kunderne ville gerne gå og handle i tørvejr og en behagelig temperatur, så der skulle tag over.

Østergade var oplagt. Butikker og huse der var fra århundredskiftet - umoderne og nærmest faldefærdige. Ydermere var der en fabrik, som var ved at have udlevet sin tid.

Børstefabrikken, der havde eksisteret i næsten hundrede år, havde svunget sig op fra en beskeden start i Nr. Galten til en fabrik i mange etager, og med mange ansatte og en glansperiode under 2 verdenskrig, hvor alle råvarer af hestehår mm. kunne udnyttes til at aflaste den store råvaremangel under krigen.

Nu var tiden kommet, hvor dens tid var udtjent. Og sådan var det med de fleste næringsdrivende på den vestlige side af den nye bankbygning.

Related content

Høkerhjørnet

Foderstoffirmaet Gadeberg var for længst flyttet op på bakken, og den flotte købmandsbutik på hjørnet af Nørregade og Østergade P O Sørensen, havde taget flere tiltag til at leve op til tidernes krav.

Slagter Pedersen lukkede sin butik i Østergade og lokalerne blev selvfølgelig til Høkerhjørnet, hvor der blev langet øl over disken.

Selv urmager Sørensen i Søndergade var flyttet til Østergade.

Urmager Sørensen var en meget populær urmager i Hadsten. Min far elskede at komme ind i Sørensens butik, for han havde nogle meget populære cigarer under disken, og han var ikke karrig med at dele ud af dem. (Nihil Sine Laboere - Latin betyder –intet uden arbejde).

Related content

Støvebajere og væltepilsnere

Så i 1987 sluttede det. Børstefabrikken blev revet ned, og der blev serveret støvebajere og væltepilsnere.

Senere på året åbnede det nye Hadsten Center med pomp og pragt, en flot købmandsforretning, guldsmedebutik, brilleforretning og ikke mindst det nye Apotek og ikke at forglemme en rulletrappe - det var stort i Hadsten.

Vi skal ikke glemme, at der var nogen dejlige lejligheder i øverste etage, som stadig er meget populære.

Efterfølgende kom der lejemål med kommunen - et diskotek med en del ballade og besøg af politiet, og afhentning af unge mennesket midt om natten.

Senere kom der en turistattraktion for Hadsten, Nordeuropas største modeljernbane, som stadig har rigtig mange besøgende.

Rulletrappens sidste rul

Men for ikke længe siden sejrede Søndergade, og centret stod næsten tomt, og som en påmindelse stod rulletrappen stille.

Rulletrappen kom ikke i gang igen. Men der er stadig Hadsten borgere, der kan sætte noget gang. Nu er det hele bygget om til et sundhedscenter - stadig med apotek, hvor vi alle mødes for at tanke op med piller, et lægehus med enorm tilstrømning, kiropraktikere, hvor jeg selv er blevet kunde.

Kæmpe bagerforretning med en café, dog ikke med udsigt over Hadsten, det ville ellers være dejligt.

En frisør med priser på 100 kroner, måske lidt mere.

Modelbanen er der stadig, og jeg håber den bliver, for Hadsten var aldrig opstået, hvis ikke jernbanen var kommet forbi.

Ja, sådan skifter det i Hadsten by, som det gør i mange andre byer.

Derfor har vi Hadsten Lokalarkiv, der samler op på historierne og gemmer dem til senere generationer.

Publiceret 02 January 2020 18:30