I 1922 blev danske Kronprins Frederik forlovet med Prinsesse Olga af Grækenland. Forlovelsen varede ikke længe, men denne dåse var fremstillet med de to royale på. Foto: Hadsten Lokalarkiv

I 1922 blev danske Kronprins Frederik forlovet med Prinsesse Olga af Grækenland. Forlovelsen varede ikke længe, men denne dåse var fremstillet med de to royale på. Foto: Hadsten Lokalarkiv

Ny royal forlovelse gjorde chokoladedåse sjælden

Prinsesse Olga af Grækenland og Kronprins Frederik blev forlovet, men Prinsesse Olga hævede forlovelsen efter få måneder. Og så skulle dåsen destrueres.

Af
Herluf Nydam Jensen

Arkivleder Hadsten Lokalarkiv

Lokalhistorie På arkivet i Hadsten har vi mange effekter, der fortæller historier langt tilbage.

En af dem er en metaldåse til chokolade eller småkager af en art.

Den kommer fra chokolade-fabrikken Elvirasminde i Århus, der blev anlagt i 1866 med adressen Klostergade i Århus.

Navnet Elvirasminde fik virksomheden i 1875.

Virksomheden voksede, og produktionen steg støt, så i 1925 var den førende på sit felt i Danmark og det oplyses, at der var beskæftiget rigtig mange, hvoraf de fleste var kvinder.

Hævet forlovelse

Tilbage til æsken. I 1922 gik der rygter om, at daværende Kronprins Frederik skulle forloves med Prinsesse Olga af Grækenland.

De blev forlovet, men Prinsesse Olga hævede forlovelsen efter få måneder.

At hun giftede sig året efter med tronarvingen i Jugoslavien, er en helt anden historie.

Dåser skulle destrueres

Fabrikken Elvirasminde var hurtigt i gang med at fremstille dåser med portrætterne af de unge nyforlovede, men det varede jo ganske kort.

Så efter ophævelsen af forlovelsen, fik fabrikken ordre om, at alle dåser skulle destrueres.

Det var ganske få, der kom ud i butikkerne og ganske få, der nu er bevaret.

Denne dåse stammer fra Galten, nord for Hadsten og er skænket af gårdejer Niels Hulgård, der har givet mange effekter til lokalarkivet.

Fabrikken overlevede og flyttede til Hasselager for – efter en brand – at slå sig ned i Skanderborg. Dåsen findes nu på Lokalarkivet i Hadsten og er vistnok det man kalder lokal, royal historie.

Publiceret 19 January 2020 08:00