Når Erling Mogensen holder fri, kan det godt blive til bygning af en lille sauna, som den i baggrunden.

Når Erling Mogensen holder fri, kan det godt blive til bygning af en lille sauna, som den i baggrunden. "Den skal om i haven, når jorden kan bære. Saunaen er udstyret med infrarød lys, som sender varmen ind i kroppen og ud."

30 års jubilæum: Erling elsker de tidlige morgener

Den 52-årige tømrermester Erling Mogensen begyndte i fødebyen Sall men bor nu mellem Fårvang og Thorsø.

Af
Michael Wulff

FÅRVANG Man skal stå tidligt op for at kunne følge tømrermester Erling Mogensen.

”Jeg sidder hver morgen på kontoret mellem kl 4.30 og 7. Det er helt kanon, for så får jeg ordnet tilbud til kunderne, svaret på mails, mens telefonen er helt stille.”

Vi sidder også på kontoret nu, men på en lidt mere menneskelig tid - om formiddagen. Anledningen er det 30 års jubilæum, som Erling Mogensens virksomhed, EM Tømrer & Snedker ApS, kan fejre lørdag 1. februar.

Jeg sidder hver morgen på kontoret mellem kl 4.30 og 7. Det er helt kanon, for så får jeg ordnet tilbud til kunderne, svaret på mails, mens telefonen er helt stille

Udlært på møbelfabrikken

Han voksede op i Sall, hvor de første syv års skolegang blev klaret.

”Så kom jeg på Skovvangskolen i Hammel, men gik ud efter 9. klasse og kom i lære på Hammel Møbelfabrik og blev udlært.”

Erling Mogensen tog lidt rundt til andre arbejdsgivere, men han fandt hurtigt ud af, at han ville være selvstændig.

”Jeg ville gerne lave alting selv. Det kunne min arbejdsgiver godt se,” fortæller han.

Firlænget blev til tre

Løsningen blev den virksomhed, som nu har jubilæum.

”Jeg startede hjemme i Sall de første fem år, inden vi fandt gården her ved Fårvang. Den var ikke meget værd, jeg gav vist 375.000 kroner for den.”

I dag er den firlængede blevet til tre gennemrenoverede længer, som rummer privaten, kontor, værksted og et lille privat bilværksted ’til knejternes biler,’ som Erling Mogensen siger.

Erling Mogensen er selv i arbejde med værktøjet - når kontorarbejdet er overstået i de tidlige morgentimer og et par timer efter klokken 16. Foto: Michael Wulff

Erling Mogensen er selv i arbejde med værktøjet - når kontorarbejdet er overstået i de tidlige morgentimer og et par timer efter klokken 16. Foto: Michael Wulff

Sclerose i 19 år

Han er gift med Birgitte Kolstrup, der er tandlæge. Sønnerne er Martin på 23 og Rasmus på 18.

”Martin er udlært tømrer og med her i firmaet. Rasmus er i gang med at uddanne sig til gartner og brolægger.”

Hvis jeg en lørdag har tømt tre containere for affald herhjemme fra klokken syv om morgenen, så må jeg lige ind og hvile mig ved ti halv-elleve-tiden. Det er hårdt ved fingre og især benene

Erling Mogensen, der fik sclerose for 19 år siden

Erling Mogensen har ingen planer om pension, selvom han for 19 år siden fik konstateret sclerose.

”Sygdommen holder sig i ro, måske fordi jeg selv er aktiv. Men hvis jeg en lørdag har tømt tre containere for affald herhjemme fra klokken syv om morgenen, så må jeg lige ind og hvile mig ved ti halv-elleve-tiden. Det er hårdt ved fingre og især benene,” forklarer han.

Fuger i Bruuns Galleri

I hverdagen er han også selv ude med værktøjet.

”I går var jeg i Bruuns Galleri, hvor der skulle fuges omkring håndvaskene på dametoiletterne. Der skulle også skiftes dørpumper i centret. Og jeg passer firmaets telefon undervejs, den sidder i øret på mig, når jeg er ude.”

De 30 ansatte er fordelt over store dele af Midtjylland.

Wavin i Hammel og Frijsenborg Gods er faste kunder som flere store fabrikker i Aarhus og boligblokke i Silkeborg, der får skiftet tagene.

Et par dage om ugen tager tømrermesteren sin bil og kører ud til de mange pladser, hvor hans mandskab er i gang. Det er i byer som fx.Silkeborg, Herning, Randers og Aarhus.

”Det bliver til en tur på 250-300 kilometer, men så får jeg set, hvad de har gang i, vi får måske også rundstykker eller kage, og jeg bliver opdateret på tingene.”

Reception på Pøt Mølle

Lørdag 1. februar mellem klokken 13 og 16 bliver Erling Mogensen og hans virksomhed fejret ved en reception på restaurant Pøt Mølle nær det Frijsenborg Slot, hvor han ofte vedligeholder det fine bygningsværk.

Publiceret 31 January 2020 08:30