Fungerede finansminister (fordi Nicolai Wammen er på barsel) Morten Bødskov og indenrigsminister Astrid Krag præsenterede torsdag regeringens udspil til en udligningsreform.

Fungerede finansminister (fordi Nicolai Wammen er på barsel) Morten Bødskov og indenrigsminister Astrid Krag præsenterede torsdag regeringens udspil til en udligningsreform. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ikke Favrsjovt:

Favrskov kan tabe udlignings-krigen

Social- og indenrigsminister Astrid Krag har sammen med fungerende finansminister Morten Bødskov præsenteret regeringens udspil til en udligningsreform. Favrskov og Skanderborg bliver de største jyske tabere

Af
Kian Johansen

Udligning Godt 100 millioner kroner, stort set den sum penge som Favrskov hvert år afsætter til nye byggerier og anlæg i kommunen kan risikere at ryge ud af husholdningsbudgettet hvert år.

Sådan lyder buddet fra Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og fungerende finansminister Morten Bødskov (S), der netop har præsenteret et udspil til en ny udligningsreform og af det fremgår, at Skanderborg og Favrskov er udpeget som de brede, jyske skuldre, der - sammen med de velstillede kommuner i Nordsjælland og hovedstaden - skal betale allermest til det kommunale udligningssystem.

Grafik fra regeringens reformudspil. Kilde: Social og Indenrigsministeriet

Grafik fra regeringens reformudspil. Kilde: Social og Indenrigsministeriet

Med udspillet vil regeringen flytte 1,4 mia. kr. fra velstillede kommuner til blandt andet provins- og yderkommuner. Samtidig vil regeringen målrette 1 mia. kr. til udsatte ø- og yderkommuner. Heraf er 500 mio. kr. ny statslig finansiering. Det skal bidrage til, at kommunerne har råd til den aftalte velfærd. Regeringen vil desuden rette op på en række elementer i udligningssystemet, som trækker mere og mere skævt.

Retfærdighed og velfærd

"Vores udspil handler om retfærdighed og velfærd, og at Danmark er for lille til store forskelle. Borgerne skal ikke opleve, at kvaliteten af velfærden er helt forskellig fra kommune til kommune. Jeg vil gerne appellere til solidaritet fra de mest velhavende kommuner og minde om, at denne regering i økonomiaftalen har sørget for, at der følger penge med til det stigende antal børn og ældre," siger Social- og indenrigsminister Astrid Krag i en pressemeddelelse.

I dag går udligningssystemet ud på, at de danske kommuner puljer en stor sum skattepenge og fordeler dem ud igen efter et solidaritetsprincip, hvor de rigeste kommuner bidrager til at hjælpe de mindre bemidlede kommuner, således at borgerne i Danmark kan forvente et nogenlunde ens serviceniveau, uanset om de bor i rige Gentofte eller i fattige Norddjurs.

Det princip vil regeringen fastholde med reformudspillet, men der bliver skruet på knapperne efter de seneste mange år, hvor der har været stor debat om rimeligheden i systemet, samtidig med at adskillige kommuner har klaget deres nød over at kunne leve op til det aftalte velfærdsniveau.

"Det er ikke rimeligt, hvis vi skal til at betale endnu mere"

"Vi forventer flere ting i en ny reform, men bl.a., at kommunerne fremover bliver udlignet ud fra deres reelle udgiftsbehov. For Favrskov Kommune er det vigtigt, at der bliver ryddet op i en masse systemfejl. Den nuværende ordning er eksempelvis dyr for kommuner, hvor der er mange børn og ældre. Omvendt er det for byer med mange uddannelsessøgende. Så helt generelt er der brug for en oprydning i systemet. Favrskov Kommune er den kommune med den næstlaveste økonomi til at drive kommune for. Så det kan godt ske, at nogle af vores borgere har penge, men hvis man ser på det niveau, som vi har at drive kommunal service for, så er vi blandt dem, der har mindst. Det er ikke rimeligt, hvis vi skal til at betale endnu mere," siger Nils Borring (S), borgmester i Favrskov Kommune til Jyllands-Posten.

Hvis forhandlingsudspillet bliver en konkret realitet ender Favrskov Kommune med al sandsynlighed med at skulle hente besparelser på meget mere end en halv procent af budgettet.

Byrådet har netop besluttet at bede kommunens institutioner om at finde frem til en halv procents besparelser i et sparekatalog. Sparekataloget udarbejdes hvert år og bruges af byrødderne til at hente besparelser under hvert års kommunale budgetforhandlinger. De sidste par år har besparelserne dog kun været meget lille og har ikke ramt større grupper af borgere.

Publiceret 31 January 2020 06:00