Tom Andersen, Mona Knudsen, Henning Christiansen og Inge Bugge Christiansen har boet i Vejerslev-området i minimum 44 år. Foto: CSJ

Tom Andersen, Mona Knudsen, Henning Christiansen og Inge Bugge Christiansen har boet i Vejerslev-området i minimum 44 år. Foto: CSJ

Blandt de 13 nominerede:

Vejerslev vil være årets landsby

Snart bliver de endelige fem nominerede til Årets Landsby fundet. Vejerslev er i bruttotruppen

Af
Christina S. Johansen

Vejerslev Helt ude i kanten af Favrskov Kommune ligger den lille landsby Vejerslev. Cirka 100 personer bor i byen - tager man oplandet med tæller sognet 387 borgere.

Det lille samfund vil nu være Årets Landsby og har derfor nomineret sig selv til Region Midtjyllands landsbypris, der hylder sammenhold og bæredygtig udvikling i landdistrikterne. 13 byer er kandidater.

Lokalavisen Favrskov besøgte fire af de garvede Vejerslev-borgere - Tom Andersen, Mona Knudsen, Henning Christiansen og Inge Bugge Christiansen - til en snak om, hvad det er, Vejerslev kan.

De peger på, at Vejerslev samler borgerne om fællesspisning, aktiviteter i borger-og kulturhuset, den årlige Sankthansfest, træskærerkursus på sportspladsen og fælles forårsrengøring af byen.

Det lyder til, at I har masser af fællesskab?

"Altså det er ikke fordi, at vi som sådan render hinanden på dørene hele tiden, men der er bestemt mange mindre interessefællesskaber - eksempelvis om gåture, svampeture, strikkeklubben, livestreaming fra Aarhus Universitet i forsamlingshuset og så videre," siger Mona Bugge Christiansen, som blandt andet er formand for menighedsrådet i byen.

Mange frivillige timer

Når man siger Vejerslev og kigger tilbage på det seneste år, er man også nødt til at nævne teaterforestillingen 'Spådommen om Høje Stene', som fandt sted i maj og juni 2019.

"Hold fast vi brugte meget tid på at hjælpe til. Vi brugte faktisk al vores fritid på det," fortæller Tom Andersen, der sammen med blandt andre Henning Christiansen ligeledes har været aktiv omkring Vejerslevs mytologiske aktivitetspark kaldet Asgård.

Her finder man træfigurer fra den nordiske mytologi og tilhørende historier - foruden en stor træhytte med sovepladser, borde, bænke og legeredskaber. Alt sammen noget, som byens borgere selv har stået for at etablere.

Naturskønne omgivelser

Alle fire Vejerslev-borgere peger på, at det naturskønne område er en stor årsag til, at de har boet her i minimum 44 år.

"Det var derfor, jeg valgte at bo her, og jeg kunne ikke tænke mig at bo et andet sted. Desuden kender vi alle naboerne, og det har jeg det bedst med," siger Mona Knudsen, som fik idéen til at sende en ansøgning afsted til konkurrencen Årets Landsby.

FAKTA

Kriterierne for Landsbyprisen

  • For at vinde titlen som Årets Landsby skal byerne blandt andet...
  • Have et attraktivt fysiske miljø og god adgang til natur
  • Arbejde med aktiviteter, der understøtter bæredygtig udvikling.
  • Deltage i samarbejder om eksempelvis fælles projekter, faciliteter og arrangementer.
  • Have aktive fællesskaber og frivillige.

Publiceret 02 February 2020 10:00