Morten Caspersen, rektor på Favrskov Gymnasium frygter, at en særlig gruppe unge kan komme i klemme, efter at Regionsrådet trak en elev-kvote ned over blandt andet Favrskov Gymnasium. Foto: Kian Johansen

Morten Caspersen, rektor på Favrskov Gymnasium frygter, at en særlig gruppe unge kan komme i klemme, efter at Regionsrådet trak en elev-kvote ned over blandt andet Favrskov Gymnasium. Foto: Kian Johansen

Stoleleg:

"Unge kan komme i klemme"

Regionsrådet har dikteret, at Favrskov Gymnasium kun må optage 266 elever. Det får konsekvenser for en speciel gruppe unge, mener rektor Morten Caspersen

Af
Kian Johansen

Uddannelse Syv gymnasier i Aarhus og omegn skal næste år sige farvel til en gymnasieklasse hver. Favrskov Gymnasium havde endda planer om at udvide med en ekstra klasse til 11. Nu lander man på 9.

"Det bekymrer mig. Jeg er bange for, at der ikke bliver plads til alle de lokale unge," siger rektor på Favrskov Gymnasium, Morten Caspersen.

Han ærgrer sig over, at fleksibiliteten i systemet forsvinder, efter at et flertal i regionsrådet har stemt for at flere hundrede kommende elever kan risikere ikke at få deres gymnasieønske opfyldt, men i stedet kan sendes til Viby, Langkær i Tilst og Aarhus Tech gymnasium i Aarhus City.

Stolelegen skærpet

"Jeg vil gætte på, at 93-95 procent af de unge, der vælger Favrskov Gymnasium vil få deres 1. prioritet. Men der kommer en anden og en tredje bølge af unge, der måske ikke valgte Favrskov Gymnasium i første omgang. De har måske været på efterskole, eller på andre uddannelser og har fortrudt. Dem har vi haft plads til indtil nu. Men med begrænsningen på 266 pladser, så er vi låst," mener rektor.

Kort sag, så kommer der en stoleleg, hvor regionsrådet i høj grad har bestemt hvor den sidste gruppe af unge kan risikere at lande langt fra deres hjemstavn.

Morten Caspersen opfordrer derfor de unge og deres forældre til grundigt at træffe det rigtige valg , i første hug.

"Man kan læse en FAQ på gymnasiets hjemmeside, den afliver en del af de myter der er omkring studievalg," lyder opfordringen.

Favrskov Gymnasium skal nok klare sig

Han pointerer ,at det ikke er af økonomiske hensyn, at han udtaler sig.

"Favrskov Gymnasium har en glimrende økonomi, vi har justeret tallene efter de 266 elever og antallet af undervisere består, så vi har kalibreret økonomien efter situationen."

Han tilføjer:

"Vi havde selvfølgelig helst set, at vi kunne etablere 11 klasser. Vores prognoser forudser en stigning af unge i Favrskov de næste otte år og faktisk har vi kapacitet til helt op til 12 klasser. Men vi får det til at fungere."

Han er mest bange for, at de unge der kommer ud i en stoleleg, hvis de vælger 'forkert', vil mærke konsekvensen.

"Den her løsning kan ende med at sende unge fra Favrskov og Skanderborg ind til Aarhus. Og at en familie skal udsættes for det, stort set uden skyld. Det mener jeg er lidt kynisk."

Det sidste er set i lyset af, at gymnasierne selv havde fundet en løsning på problemet inde i Aarhus, hvor 13 ud af de 15 gymnasier bakkede op om en fælles aftale.

DF, LA, K og et enkelt Venstre-medlem, nemlig Christian Møller-Nielsen fra Hammel, støttede gymnasiernes eget forslag.

Men flertallet i regionsrådsrådet tog hensynet til de to sidste gymnasier højere end flertallet.

Publiceret 05 February 2020 10:30