Før 1927 lå der også en vindmølle ved Kollerup i Hadsten, fortæller Herluf Nydam fra Hadsten Lokalarkiv.

Før 1927 lå der også en vindmølle ved Kollerup i Hadsten, fortæller Herluf Nydam fra Hadsten Lokalarkiv.

Kollerup havde både vandmølle og vindmølle

Af
Herluf Nydam

Hadsten Lokalarkiv

Hadsten Vi har mange billeder på lokalarkivet og godt for det. Jeg stødte på et forleden, som jeg ikke har set før. Et billede af en vindmølle, der kaldtes Kollerup vindmølle, vi forbinder ellers kun Kollerup med Vandmøllen.

Men ganske rigtigt, der har været en vindmølle ovenfor vandmøllen. Om den har været drevet sammen med vandmøllen står hen i det uvisse?

Nogen der ved noget?

Dyrt projekt

Den har helt præcis ligget der, hvor der blev bygget Destruktionsanstalt i 1927, og det var Hadsten og Omegns Andelssvineslagteri, der købte grunden af godsejer Hvid på Kollerup Gods.

Peter Andreas Hvid ejede godset fra 1923-1931 og opførte Destruktionsanstalten, der hidtil havde ligget nede midt i slagteriet. Hvornår møllen er bygget, ved vi heller ikke, det kunne være interessant at vide?

Slagteriet havde fået et påbud i 1927, om at det ikke gik længere at have destruktionen i forbindelse med slagteriet, og da det samtidig var mere eller mindre urentabelt at drive møllen, var grunden til salg.

Overslaget på byggeri af den nye destruktionsanstalt var på 3.000 kr. for grunden og 39.000 kr. for bygningerne, men det endte med at koste 63.000 kr. i alt, så det var heller ikke ukendt før i tiden, at projekter blev dyrere end antaget.

Jens Vejmand

Billedet er taget østfra, altså fra Hadbjerg ned mod vandmøllen, en lille finurlighed på billedet er, at der er læsset skærver af i vejsiden klar til lægge ud på vejen, og det ligner sådan nogen som Jens Vejmand, han sad og huggede i læ af skærmen.

Kilde Jubilæumsskrift fra 1962

Publiceret 14 February 2020 08:00