"Et meget specielt liv, eneboer og klunser i Foldby," er nogle af de ord, som Tine Foldby sætter på sin ene halvbror, hun fandt via slægtsforskning. Foto: CSJ

Tine fandt ukendte halvbrødre:

Slægtsforskning giver mig et stort kick

To halvbrødre dukkede op, da Tine Rydahl fra Hadsten kastede sig over slægtsforskning. Via et foredrag i Hinnerup håber hun nu at kunne inspirere andre til at slægtsforske

Af
Christina S. Johansen

Hadsten/Hinnerup Lad os bare lægge ud med at afsløre, at denne artikel nok kommer til at efterlade dig med nogle ubesvarede spørgsmål. Det er der en grund til. Den fulde historie kan du nemlig høre ved et foredrag i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus den 29. februar klokken 11-13.

Her vil Tine Rydahl fortælle, hvordan hun kom i gang med slægtsforskning, og hvad det så har ført med sig af spændende opdagelser - og det er faktisk ikke småting.

Tine Rydahl fandt nemlig blandt andet to halvbrødre, som var kommet til verden hele 20 år, før hun selv. Og som om det ikke er nok, så har den ene boet i Foldby - blot fire kilometer fra Tines tidligere arbejdsplads og otte kilometer fra privaten i Hadsten. Mens den anden på et tidspunkt har været anbragt på 'Hadsten Børnehjem', som Tine i dag kan se fra sin stue.

"Jeg havde ikke drømt om, at vi skulle være flere søskende. Jeg kendte godt nok til nogle familiehistorier om min fars liv, før han blev gift, men jeg tænkte, at det bare var skrøner," siger Tine Rydahl, som fortsætter:

"I virkeligheden er min historie ekstremt almen. Alle har den her slags i deres familier - og det fortæller noget om den virkelighed, som vores aner levede i. På den måde er slægtsforskning et stykke nær danmarkshistorie - og historien bliver gjort enormt levende."

Giver et kick

De ekstra familiemedlemmer var aldrig noget, som faderen selv fortalte om i Tine Rydahls hjem, alligevel var det ikke chokerende for Tine at opdage hemmeligheden.

"Jeg var ikke rystet, og jeg fordømmer ingen. Tænk sig, at min far har skullet bære på det i alle de år. Det var ligesom bare de vilkår, der var dengang," siger slægtsforskeren.

"Jeg blev sådan set heller ikke rørt, men mere begejstret og stolt over, at det var lykkedes mig at finde frem til mine halvbrødre," fortsætter Tine Rydahl, som netop er vild med detektivarbejdet i slægtsforskningen.

"Det kan give et stort kick, når man endelig finder en person. Det er skattejagten, puslespillet og gåden! Det at tænke ud af boksen for at finde informationerne og så pludselig: 'YES! Så var den der," forklarer Tine Rydahl, der har en fortid som leder af Hinnerup Bibliotek - derfor er det at søge informationer, systematisere data og yde kildekritik alt sammen noget, som ligger i hendes dna.

Håber at inspirere andre

Tine Rydahl begyndte med et kursus i slægtsforskning i efteråret 2016, efter hun var gået på pension. Det er da også hendes råd til alle, som skulle være interesseret i slægtsforskning: Begynd med et kursus.

"Og så start med de gamle i familien, som stadig er her. Få interviewet dem og hevet så meget information ud af dem som muligt. Derefter er det bare at gå i gang med at gå bagud i kirkebøgerne og folketællingerne eksempelvis. De ligger gratis tilgængelige på nettet. Hvis man så går i stå, så er der en fantastisk hjælpsomhed blandt slægtsforskere," fortæller Tine Rydahl, som fortsætter:

"Med mit foredrag håber jeg at kunne inspirere andre og give dem appetit på selv at kaste sig over slægtsforskning. Under alle omstændigheder kan jeg fortælle en god historie, som jeg tror, at mange kan spejle sig i. Desuden tegner jeg et billede af et Danmark, som var meget anderledes end i dag."

Publiceret 27 February 2020 19:00