I Hadsten forsøger de at hjælpe med indkøb til ældre, som er fanget i eget hjem på grund af frygt for smitte af coronavirus. Foto: Kian Johansen

I Hadsten forsøger de at hjælpe med indkøb til ældre, som er fanget i eget hjem på grund af frygt for smitte af coronavirus. Foto: Kian Johansen

Coronavirus:

Butikkerne hjælper dig - hjælp også dem!

'Handl lokalt' lyder opfordringen fra handelsstandsforeningerne.

Af
Michael Wulff

FAVRSKOV Mens skoler og daginstitutioner i Favrskov Kommune lukkede ned i kampen mod at sprede smitte fra coronavirussen, begyndte handelstandsforeninger og private at røre på sig for at bevare den lokale handel.

Det viser en rundringning, som Lokalavisen Favrskov har foretaget til flere af handelsstandsforeningerne.

Små handler hjælper også

I Hinnerup oplever den nye formand i Hinnerup Handel, frisør Christian Montez, at flere forretninger tilbyder at køre ud med varer, som er bestilt.

”Vi er i Hinnerup et samfund af meget små virksomheder, som ikke umiddelbart er omfattet af regeringens økonomiske hjælpepakke. Derfor mærker vi meget hurtigt en nedgang i omsætningen,” siger Montez i telefonen.

Han er nu selv alene i frisørsalonen, der kommer kun én kunde af gangen, og Christian Montez opfordrer til, at folk i byen fortsat handler lokalt.

”Skal man ud og gå en tur i skoven, så gå forbi og køb en kaffe to go. Vi skal tænke over stadig at bruge butikkerne, også til de små handler.”

I Norge har man besluttet at lukke frisørsalonerne.

”Sker det her, så må jeg hjem og bruge de sociale medier og lave tutorials, hvor jeg kan demonstrere makeup-pleje og hår,” siger Christian Montez, der forudser, at han kan køre ud med produkter i en afstand af 15-20 km fra Hinnerup.

”Men lige nu tager jeg én dag ad gangen.”

Sejler i sprit

I Hammel ser Lise Reese, formand for Hammel Handel, situationen som kompleks.

”Nogle af vores medlemmer holder åbent, men måske på nedsat kraft. Vi tilpasser os forholdene og følger påbuddene, ja, vi sejler jo nærmest rundt i sprit, håndsprit,” siger hun.

Hendes egen forretning Nyt Syn Brilleriet har også taget forholdsregler.

Hammel Handel håber, at folk vil lægge deres indkøb lokalt i denne tid. Ellers kan flere butikker blive lagt ned. Arkivfoto fra et Majmarked: Michael Wulff

Hammel Handel håber, at folk vil lægge deres indkøb lokalt i denne tid. Ellers kan flere butikker blive lagt ned. Arkivfoto fra et Majmarked: Michael Wulff

”Vi har aflyst kontaktlinsekontrol, og skal en kunde i prøverummet, så bliver der sprittet af og holdt afstand.”

Hun er yderst taknemmelig over de kunder, som vælger at handle i de lokale butikker i denne tid.

”Vi skal forsøge at holde byen i gang, og flere har lavet take away, det er populært.”

Lise Reese kan fortælle om flere støttegrupper, som er dukket frem i krisen.

”Vi ser hjertevarme fra personer, som besøger enlige, men bliver stående ude på gaden, hvor de kan vinke til dem.”

Lise Reese ser tre scenarier i øjeblikket.

”Nogle siger, nu skal vi lige slappe lidt af, andre lukker ned i respekt for folkesundheden, og atter andre skruer ned for blusset. Det er en kompleks situation, vi er midt i.”

Hammel Boghandel sælger i øvrigt masser af spil og kiosken i Tema-centret masser af krydsord i denne tid.

Oganiserer indkøb

I Hadsten har et video-indslag på facebook fra Stefan Granholm, Hadsten Computer, skabt aktivitet. Stefan har foreslået, at der arrangeres indkøb og udbringning til ældre, som så med fordel kan blive hjemme.

”Det er helt vildt, den reaktion, jeg har fået. Mange har skrevet til mig, at de gerne vil køre, så nu skal vi lige have det organiseret.”

Mandag eftermiddag blev der fortsat arbejdet på at skabe system i dette private arrangement.

Hadsten Handels formand, Hans Peder Hansen, Vestjysk Bank, vil også gerne opfordre til, at der handles lokalt.

”Denne krise rammer på mange forskellige måder. Butikkerne er små, og en omsætningsnedgang mærkes hurtigt og skal gerne hentes ind hurtigst muligt,” siger han.

Publiceret 18 March 2020 19:00