Foto: Mette Hvass

Foto: Mette Hvass

Sådan indretter du dit hjemmekontor

Her er gode råd til indretning af hjemmearbejdspladsen

Af
Assia Awad

Videncentret Bolius

indretning Et hjemmekontor eller en hjemmearbejdsplads kan opfylde et bredt spektrum af behov. For nogen er det en regulær arbejdsplads, mens det for andre er der, hvor de tjekker Aula, betaler regninger eller måske slår deres kreative folder.

Derfor er det vigtigt, at du starter med at gøre dig klart, hvad dit hjemmekontor skal bruges til, inden du begynder at indrette det.

Hvis du fx har brug for at kunne arbejde koncentreret, er det en god idé at placere hjemmekontoret isoleret fra øvrige aktiviteter i hjemmet.

Det optimale i den situation er at placere kontoret i et værelse for sig selv, men hvis du ikke har et rum i overskud, kan du i stedet indrette kontoret som en del af et værelse eller langs en væg og evt. bruge en reol eller lignende som rumadskiller.

Når du skal vælge skrivebord, bør du først gøre dig klart, hvad det skal bruges til og så vælge et, der har den rette størrelse i forhold til dine arbejdsopgaver. Hvis kvadratmetrene er få, kan du montere en bordplade på væggen, da det sparer lidt gulvplads. Du kan som regel få din lokale trælast eller byggemarked til at skære en bordplade efter mål.

Et skrivebord bør indstilles eller monteres, så det er i albuehøjde, når du sidder ved det. På den måde kan underarmene hvile på bordfladen, og du kan slappe af i skulderens muskulatur.

Hvis dit hjemmekontor skal fungere som en hjemmearbejdsplads, eller du blot bruger mange timer i det, er det en god ide at investere i et hæve-sænkebord, som du både kan stå og sidde ved.

Kontorstol

Et af de vigtigste møbler i hjemmekontoret er kontorstolen. Hvis du bruger hjemmekontoret i flere timer om dagen, er det en god ide at tænke ergonomi ind i valget af stol. Vælg en stol med et lille ryglæn, der passer ind i din lænd. Stole med store ryglæn er spild er spild af stof og polstring, der alligevel aldrig bliver brugt. Vælg en stol med armlæn, med mindre du har svært ved at komme op af stolen og har brug for noget at støtte dig til.

Vælg en stol med et sæde, der kan indstilles, så du sidder højt med en stor vinkel i hofte og knæleddet, gerne 120 til 140 grader. På den måde kan du automatisk rette ryggen og sidde på sædeknuderne, hvilke resulterer i en bedre cirkulation i benene.

Indstil skærmen rigtigt

En dårligt placeret computerskærm kan nemt føre til smerter i muskulaturen rundt omkring nakken. Den optimale position er 50 til 80 centimeter fra brugeren. Skærmen skal desuden opsættes, så din læsehøjde er ca. 10 cm under din øjenhøjde samt skråtstilles bagud, præcis som du gør med din bærbare computer. Øjet læser nemlig bedst på bagudrettet skærm.

Bruger du en bærbar computer, er det en god ide at koble den til en stationær skærm og et tastatur.

Smart indretning

Start med at lave en liste over de ting, du har brug for at opbevare. Det giver et godt udgangspunkt i forhold til at planlægge din opbevaring. Åbne opbevaringsløsninger som bogreoler med masser af ringbind og bøger kan nemt komme til at se rodede ud, derfor er lukket opbevaring oftest at foretrække.

Få nogle skabe, hvor du kan gemme de ting, der ikke er særligt kønne, væk. Vælg hylder eller bogreoler til de elementer, du bruger til daglig, og gerne vil se på.

Hvis pladsen er trang, er det en smart at sætte hylder op over skrivebordet, evt. i flere lag, så du udnytter loftshøjden. Vælg gerne en hylde, der er bred nok til din printer, så den ikke behøver at optage plads på skrivebordet.

Publiceret 22 March 2020 11:00