Her ses stuehuset på Tåstrupgård, der er bygget i 1845 og rytteren er Aage Jensen på hesten Messingjens. Foto: Hadsten Lokalarkiv

Her ses stuehuset på Tåstrupgård, der er bygget i 1845 og rytteren er Aage Jensen på hesten Messingjens. Foto: Hadsten Lokalarkiv

Da haglvejr slog 100 høns ihjel i Tåstrup

Voldsomt uvejr over Tåstrup anno 1929 slog flere dyr ihjel og ødelagde høsten

Af
Herluf Nydam Jensen

Hadsten Lokalarkiv

Lokalhistorie Klimaforandringer og stigende temperaturer fylder meget i medierne i disse år, og det kan være svært at forholde sig til, hvad der passer og hvad der ikke passer.

Nogle gange kan man godt få det indtryk, at det er pustet op til sensationer.

På Hadsten Lokalarkiv stødte jeg på en beskrivelse af et uvejr, der ramte Tåstrup ved Selling den 21.juli 1927.

Frygteligt haglvejr

Mollerup Blach, barnefødt i Sandby Damgaard, senere Tåstrupgård fortæller i sin dagbog om et frygteligt haglvejr, da han var forpagter i Taastrup.

Han fortæller:

"Min kone var bleven kaldt til Hadsten til sin moder Fru købmand Sørensen, der om formiddagen havde fået et hedeslag. Så landbrugslærer Clausager, tidligere Ødum landbrugsskole, der var på besøg, måtte spise alene til middag sammen med børnene og mig. Efter denne skulle jeg køre ham til stationen i Hadsten, men just som han skulle stige til vogns brød et forfærdeligt uvejr løs. Han skyndte sig ind, og jeg fik lige hesten i stald inden "orkanen" var over os. Mage til uvejr har jeg aldrig oplevet. Lyn, torden, hagl så store, ja som var større end dueæg, og en voldsom storm, som lavede skrækkelig ravage. Det var mig umuligt at løbe fra hestestalden og ind i stuehuset. Køerne som gik i folden lige bag vor lade bygning løb brølende hjem mod gården. De blev skrækkelig forslåede af haglene. De så ud som om, de havde huden fuld af oksebremselarver. Jeg kravlede op i en tom staldbås, og så hvorledes høns og kyllinger blev slået ned af haglene ved at løbe mod hønsehushullet. Og de skyllede bort med strømmen af regn. Over 100 lå døde ved hønsegårdshegnet. Mange ruder blev slået ind, og nordsiden af ladens tag lignede en si. (Den var tækket med pap) Der blev mørkt og stuehuset rystede. Clausager var urolig for mig, og børnene græd, men endelig holdt uvejret op. Vi gik straks ud, og det var frygteligt at se. Den store flotte avl var helt ødelagt af hagl, kun et mindre hjørne i Neder marken var der en 5-6 fold korn på. Træerne var ribbet for blade, store grene knækket af, og mange lysmaster væltede og knækkede. Jeg kørte Clausager til 6-toget i Hadsten, men der havde de kun fået lidt vand. Da min kone og jeg kom hjem, lå der endnu 1 meter høje driver af hagl i 2 af gårdens hjørner. I haglskadeerstatning fik jeg skaden vurderet til 738 td. korn. I penge blev det til efter årets kapitaltakst 8.466 kr.

Publiceret 05 April 2020 09:00