Tidligere sognepræst Ilse Sand fra Sabro er netop nu aktuel med bogen 'Venlige øjne på dig'. Foto: Anne Kring

Tidligere sognepræst Ilse Sand fra Sabro er netop nu aktuel med bogen 'Venlige øjne på dig'. Foto: Anne Kring

Ny bog vil gøre op med den drænende dårlige samvittighed

Bogen 'Venlige øjne på dig' skal hjælpe med at gøre op med den drænende dårlige samvittighed

Ondt i maven, en klump i halsen eller en nagende følelse, der sætter sig i kroppen. Den dårlige samvittigheds mange facetter kan de fleste af os nikke genkendende til.

Psykoterapeut MPF og tidligere sognepræst Ilse Sand fra Sabro er netop nu aktuel med bogen 'Venlige øjne på dig', der skal hjælpe os med at gøre op med den drænende dårlige samvittighed.

Og i lyset af Corona-krisen, er der netop brug for et sådan opgør mere end nogensinde før, mener Ilse Sand.

"For de fleste af os fungerer hverdagen nu betydeligt anderledes, end den gjorde for blot tre uger siden. Coronakrisen har gjort det nødvendigt at navigere anderledes og tage flere vanskelige beslutninger; skal jeg besøge mine bedsteforældre og risikere at smitte dem? Eller skal jeg lade være - velvidende, at de lige nu føler sig særligt ensomme, fordi alle deres aktiviteter er aflyst? Hvordan skal jeg nå mit arbejde, når jeg ikke kan få passet mine børn? Skal jeg forsøge at tage jobbet let og prioritere børnene, selv om min chef har brug for min hjælp? Eller skal jeg sætte mine standarder ned mht. hvor god en forælder, jeg gerne vil være?"

Rammer ikke alle

Nogle mennesker tager lynhurtigt ansvaret, eksempelvis for en dårlig stemning, en mistrivsel eller en smerte og belaster sig selv med overdreven dårlig samvittighed.

Andre oplever sjældent eller aldrig sig selv som skyldig i noget negativt.

De fleste af os befinder os et sted mellem de to yderpoler, men vi kan godt svinge lidt frem og tilbage over tid.

Der kan være gode dage eller perioder, hvor vi oplever os selv og vores liv på en positiv måde.

Og så kan der være dårlige dage, hvor vi overbelaster os selv med kritik og dårlig samvittighed og ikke synes, vi slår til.

Som præst lyttede Ilse Sand gennem mange år til mennesker, der var tynget af skyld eller dårlig samvittighed. S

enere fik hun som psykoterapeut muligheden for at hjælpe mennesker med at undersøge deres følelser på et dybere psykologisk plan. Her blev hun klar over, hvor hårdt det kan gå ud over et menneskes følelse af velvære i livet, når han eller hun i al hemmelighed bærer på en skyldfølelse.

mj

Publiceret 14 April 2020 11:00