Forældre-par opfordrer politikere til at hasteindføre tilskud til pasning af egne børn. Foto: Adobe

Forældre-par opfordrer politikere til at hasteindføre tilskud til pasning af egne børn. Foto: Adobe Halfpoint - stock.adobe.com

Forældre foreslår hasteindførelse:

"Tilskud til pasning af egne børn letter pres"

Forældrepar foreslår at indføre tilskud til pasning af børn i eget hjem under corona-udbruddet. Borgmester siger nej

Af
Christina S. Johansen

Krisztina og Tim Nørlund fra Farre Hede er bekymrede over at sende deres 3-årige datter og 1-årige søn afsted i institution.

I en mail til redaktionen og politikere skriver de:

"Små børn kan ikke holde afstand, hverken til hinanden eller de vokse."

Derfor opfordrer parret Favrskovs byråd til at overveje en hasteindførelse af ordningen tilskud til pasning af børn i eget hjem.

"Om ikke permanent, så her under epidemien," skriver de - og de fortsætter:

"Der er mange familier, hvor en forælder bliver afskediget fra jobbet, og med dårlige udsigter til nye jobs kunne det give mening på mange niveauer at give børnefamilierne mulighed for at passe egne børn, som mange af vores nabokommuner allerede gør."

Tanken fra Krisztina og Tim Nørlund er, at det kan være med til at sænke presset i institutionerne og lette økonomien for familierne.

"Man kan som minimum se på at suspendere betaling til daginstitutionen til forældre, der gerne vil holde deres børn hjemme i denne tid, så de ikke skal betale flere tusind hver måned til en daginstitution, de ikke anvender."

'Garantiplads' sikrer plads

Det sidstnævnte er faktisk allerede en mulighed.

Ved at benytte sig af såkaldt 'garantiplads' kan man holde barnet hjemme og samtidig beholde barnets plads i en institution – uden betaling. Man skal søge senest en måned inden orlovens start, som kan vare fra en måned til et år.

Dette gør Venstres Birgit Liin opmærksom på i sit svar til Krisztina og Tim Nørlund. I svaret skriver hun desuden:

"Venstre støtter forslaget om at indføre tilskud til pasning af egne børn. Vi har tidligere forsøgt at få indført ordningen, og vi vil hilse det velkomment, hvis denne særlige situation kunne gøre en forskel for byrådsflertallet."

Borring vender tommel ned

En forskel gør det i hvert fald ikke for borgmester Nils Borring (S). Her er reaktionen på forslaget ikke positiv.

"Først vil jeg sige, at man jo skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis man bliver arbejdsløs, og så dur det jo ikke, at man passer sine egne børn. Desuden stiller vi en god pasningsmulighed til rådighed, og så er det forældrenes eget valg, hvis de ikke ønsker at benytte det. Og vil man gerne have en plads, når det her er ovre, så må man også holde ved den," siger Nils Borring og fortsætter:

"Desuden besøgte jeg Søndervangskolen i dag (på genåbningsdagen, torsdag, red.), og her kunne jeg jo se, hvordan børnene elsker at være tilbage. Så ud fra et socialt og læringsperspektiv synes jeg også, at det er godt, de kommer tilbage."

Men kan du ikke godt forstå, at der er nogle forældre, som er nervøse ved at sende deres børn afsted?

"Nej, dybest set ikke. Det er jo sundhedsmyndighederne, som siger, at vi godt kan sende børnene afsted. Det må vi stole på. Det er selvfølgelig en anden sag, hvis en i familien er i risikogruppen. Så forstår jeg naturligvis bekymringen."

Publiceret 23 April 2020 06:00