Danske frihedskæmpere slog engelske ørkenrotter
40 engelske soldater besøgte Hadsten få dage efter befrielsen. De blev fejret som helte. Men alligevel slog frihedskæmpere dem i åben kamp
Hadsten Kort tid efter 4. maj 1945 fik Hadsten fint besøg, da 40 engelske soldater kom på visit i Hadsten, inviteret af modstandsfolkene her.
På Hadsten Lokalarkiv har vi en artikel med en god fortælling, om hvordan besøget forløb.
Fra morgenstunden var byen flagsmykket med Dannebrog og engelske flag og 2.500 af byens borgere var begyndt at samle sig ved Hadsten Kro, for at tage imod englænderne, der forventedes at ankomme først på formiddagen. Tiden gik dog og man frygtede at besøget var aflyst, men pludselig forlød det, at soldaterne var på vej. Forsinkelsen skyldtes at englænderne var blevet modtaget af lederen af modstandsbevægelsen i Hadsten, Ingeniør Hansen uden for byen, og så var en flok drenge og piger steget op på de to store lastvogne med store blomsterbuketter til de 40 khaki-klædte soldater fra Montgomerys berømte hær.
Endelig kom soldaterne frem til kroen, og de mange mennesker fra Hadsten kunne under stormende bifald byde de engelske soldater velkommen.
Fodbold mod ørkenrotter
Her stod et fodboldhold af frihedskæmpere klar til at spille fodbold mod Ørkenrotterne, der viste sig at være unge friske, solbrændte mænd fra His Kings Regiment.
Straks efter modtagelsen gik turen op til Vinterslev Skoles fodboldbane, hvor kampen skulle spilles. Først var der tale og velkomst ved chefen for modstandsbevægelsen, Jernbaneassistent Moberg, der takkede for den engelske indsats, der havde givet Danmark frihed fra besættelsen.
Derefter talte pastor Jul Rasmussen fra Galten, hjemkommet fra ophold i Frøslevlejren. Pastor Jul Rasmussen holdt sin tale på engelsk, og udtalte blandt andet: Vi er stolte af at se jer, og vi byder jer velkommen, som befriere og som venner.
Derefter sang man det føste vers af den engelske nationalsang God Save The King
Derefter talte sognerådsformand gdr. Søren Simonsen, Vinterslev og takkede englænderne, fordi Danmark måtte blive betragtet som allieret. Derpå takkede han modstandsbevægelsen for deres store indsats og opfordrede til fortsat enighed.
Søren Simonsen udbragte til sidst et nifoldigt leve for hans majestæt kongen. Forsamlingen sang derefter Kong Christian og Der er et yndigt Land.
De 22 spillere gik så på banen og viste, hvad de formåede.
Som referenten skriver, passede englændernes valgsprog ikke: At englænderne altid vinder sidste slag, det gjorde de ikke denne gang. De tabte kampen med cifrene 7 til Danmark og 2 til England.
Autografer til alle
Efter landskampen styrtede de forsamlede ind på banen for at få autografer og bare få lov til at røre ved en vaskeægte Ørkenrotte.
Derefter marcherede man med de nye venner igennem byen til Hadsten Kro, hvor der serveredes en fællesspisning for frihedskæmperne, både de engelske og danske.
Klokken 16.00 tog englænderne afsked og fortsatte mod Hinnerup, hvor der om aftenen var foranstaltet endnu en fest for soldaterne.
Publiceret 04 May 2020 08:00